Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan - Erbakan çekişmesi

Yazının Giriş Tarihi: 26.02.2024 14:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.02.2024 14:25

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) genel başkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan ile Yeniden Refah Partisi (YRP) genel başkanı Sayın Fatih Erbakan arasında zimmî bir çekişme var gibi.

Basına yapılan açıklamalardan anladığımız kadarı ile Yeniden Refah Partisi, yerel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisini desteklemek için bazı il ve ilçelerde belediye başkanlıklarının kendilerine verilmesini istemiş, buna mukabil Adalet ve Kalkınma Partisi bu talepleri geri çevirmiş. 

Bu durum görünen bahane olarak nitelense de aslında kökü daha derinde gibi görünüyor. Sanki muhafazakâr demokrasi ile milli görüş çizgisinin karşı karşıya gelmesi düşüncesini çağrıştırıyor.

Önceki seçimlere baktığımızda Yeni Refah Partisinin Adalet ve Kalkınma Partisini bir şekilde desteklediğini görmekteyiz. Bunun sebebini araştırdığımızda henüz Yeni Refah Partisinin istenildiği kadar güçlenmediği Adalet ve Kalkınma Partisinden yeteri kadar taban kaydırmadığı anlaşılıyor.

Bugüne geldiğimizde;

Yeniden Refah Partisine bazı katılımlar olduğunu görüyoruz. Bu katılımların Adalet ve Kalkınma Partisi ile az da olsa Saadet Partisinden olduğunu muhakkaktır. Böyle olunca AKP yetkilileri Yeniden Refah Partisinin güçlenmesini istemiyorlar ve il veya ilçelerde belediye başkanlıkları almasını hoş görmüyorlar. 

Buna bir bakıma, ilerde Yeniden Refah Partisinin Adalet ve kalkınma Partisi’nin yerini alabileceği korkusu var diyebiliriz.

Adalet ve Kalkınma Partisi, Siyasi ideolojisini muhafazakâr demokrasi olarak tanımlar. Yeniden Refah Partisi ise İslamcı ideolojik milli görüş çizgisindedir.

Sayın Recep Tayip Erdoğan bilindiği gibi milli görüş ideolojisinden gelmiş rahmetli Necmettin Erbakan’dan ayrılarak Adalet ve Kalkınma Partisini kurmuştur.

Milli Görüş’ün temsilcisi Refah Partisi 1987 yılında kurulmuş ancak 1998 yılında Anayasa mahkemesi kararı ile kapatılması üzerine, yerine 2001 yılında Necmettin Erbakan ile Recai Kutan ikilisi tarafından saadet partisinin kurulduğu akıllardadır.  

2018 yılında Saadet Partisinden ayrılan Sayın Fatih Erbakan Yeniden Refah Partisini kurarak genel başkan seçilmiştir.

O günden buyana AKP ile YRP arasında olagelen zimmî bir çekişmenin bugünlerde su yüzüne çıktığını görüyoruz.  

Yerel seçimlere çok az kalan bugünlerde iki parti arasında bir uzlaşma olur mu? Bilinmez. Rahmetli Süleyman Demirel’in dediği gibi: Siyasette 24 saat çok uzun bir zamandır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.