Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuşadası kaybetti, Söke kazandı

İki yıl önce Kuşadası ile Söke belediyeleri arasında baş gösteren anlaşmazlık Kuşadası'na kaybettirdi. Kuşadası ile işbirliğinden vazgeçen Söke Belediyesi, ilçeye dünyadaki en son teknoloji ile donatılan çevreci bir tesis kazandırdı.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2013 19:32
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Kuşadası kaybetti, Söke kazandı

 Kuşatak projesinde birlikte hareket eden Kuşadası ile Söke belediyelerinin bu alandaki işbirliğini sona erdiren Katı Atık yönetim tesisi, Söke belediyesinin çabalarıyla hayata geçirildi. Edinilen bilgiye göre Kuşadası Belediyesi yetkililerinin  ihaleyi kendilerinin yapacağında ısrar edince, Söke  Belediyesi iki yıl önce tek başına hareket etme kararı aldı. Projeyi hazırlayan, tüm bakanlıklardan olur alıp dünyanın sayılı tesislerinden birini kurmak için Hexagon firmasıyla masaya oturdu.Söke ovasının kaderini değiştirecek olan tesis, Kuşadası'ndaki görevlilerin ihale merakı yüzünden Kuşadası'ndan kaçtı.

 Söke'de bölge ve ülke açısından son yılların en önemli çevre yatırımlarından biri olan Entegre Katı Atık yönetim tesisi  için imzalar atıldı. Otomotiv ve değişik sektörlerdeki makine imalatları ile ön plana çıkan Hexagon  firması Söke’de dünyanın en kapsamlı ve çevreci katı atık  tesisini kuracak ve 29 yıl boyunca işletecek. Söke belediye başkanı Necdet Özekmekçi ile Hexagon Katı Atık ile Kuşadası Entegre Katı Atık Yönetimi şirketinin yönetim kurulu başkanı Jan Nahum’un imzaladığı anlaşmaya göre, şirket çevreci teknoloji ile donatılmış tesisi kuracak buna karşılık 29 yıl boyunca bölgenin atıklarını değere çevirecek. Katı ve tıbbi atıkların düzenli ve kontrollü toplanmasını hijyenik ve sağlıklı koşullarda tesise getirilmesini, depolanmasını ve geri dönüştürülmesini sağlayacak. Tesiste çöplerden biyogaz elde edilecek. Üretilen Biyogaz  yakılarak 1 MW Kurnulu güce sahip olacak elektrik ve ısı enerjisine çevrilecek. Atıkların zerresi boşa gitmeyecek, organik kopmost üretilerek Söke ovasındaki pamukçulara gübre olarak satılacak. Yılda 34 bin ton evsel ve hayvansal atığın değerlendirileceği tesis diğer yandan da önemli bir istihdam olanağı yaratacak.

             

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.