Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Valilikten Mantar uyarısı

Valilik kültür mantarının tüketilmesini istedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2012 18:23
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Valilikten Mantar uyarısı

              Aydın Valiliği yabani mantar dönemi olarak adlandırılan ilkbahar’ın yaklaşmasıyla birlikte doğada yetişen mantarların yenmemesi konusunda erken uyarı yaptı. Valilik uyarısında ülkemizde mantar zehirlenmelerinin önemli bir sorun olduğuna dikkat çekildi. Mantar konusunda halk arasında bilinen doğru bilinen bazı yanlışlara dikkat çekilen açıklamada, zehirli ve zehirsiz mantarların ancak uzmanlarınca ve mikroskopik incelemelerle ayırt edilebileceği vurgulandı. “Ülkemizde özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında doğada kendiliğinden yetişen mantarları yeme alışkanlığı oldukça yaygındır. Bu tür mantarları yedikten sonra zehirlenerek hastanede yatmak zorunda kalan ve ölen yüzlerce kişi vardır. Zehirli ve zehirsiz mantarları birbirinden ayırt etmek çok zordur. Ancak uzmanlar tarafından mikroskobik incelemeler sonucu ayırt edilebilen mantarların bilinçsizce toplanıp yenilmesi halk sağlığı açısından önemli bir problemdir. Ülkemizde mantar zehirlenmeleri önemli bir halk sağlığı sorunu olarak varlığını devam ettirmektedir. Zehirli veya yenilen mantarlar konusunda toplumsal bilincin oluşması ile mantar zehirlenmelerine bağlı ölümlerde önemli bir oranda azalma olacaktır.Ormanlık alanlar ve kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların yenilebilenlerini zehirlilerinden ayırt edebilmek oldukça zordur. Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları bulunmamaktadır” denilen valilik uyarısında, doğada doğal yetişen mantarlar yerine kültür mantarlarının tercih edilmesi istendi.

                                   Mantarın besleyici değeri yok

            Halk arasında besleyici değeri yüksek olduğu ve etle kıyaslandığını bilimsel verilerle çürüten Valilik açıklamasında  “Beslenmemizde sıkça tükettiğimiz yiyeceklerden biri olan mantarın genellikle etle aynı besleyici özellikte olduğu düşünülür. Oysa mantarın besin değeri etle aynı değildir. Ette 190 kalori varken, mantarda 28; etin protein değeri 19 iken mantarda sadece 2.7 dir”denildi.

Doğru bildiğimiz yanlışlar

Halk arasında mantar konusunda Kulaktan dolma, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inanışlarla mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmanın çok ciddi sonuçlar doğuracağının altı çizilen açıklamada “Mantar Konusunda Doğru Bildiğimiz Yanlış İnanışlar” şöyle sıralandı:

Zehirli mantar gümüş kaşıkla kaynatılırsa kaşık kararır.

Sirkeli, tuzlu suda kaynatmak mantarın zehrini ortadan kaldırır.

Pişirilen mantarın zehri kaybolur.

Mantar yoğurt ile yenirse zehirlemez.

Kurutulmuş mantar zehirlemez.

Çayırda yetişen mantar zehirlemez.

Koparılınca mantarın rengi değişmezse zehirsizdir, iç kısım mavileşirse zehirlidir.

Salyangozlar zehirli mantarı yemez.

Ağaç üstündeki mantarları zehirlemez. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.