Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vaililikten oto kiralamaya sıkı takip

Aydın il sınırları içindeki motorlu araç kiralama şirketlerine, taşıt kiraladıkları sürücülerin isimlerini Emniyet Müdürlüğüne bildirme zorunluluğu getirildi.

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2013 18:16
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Vaililikten oto kiralamaya sıkı takip

Aydın Valiliği yayınladığı bir karar ile motorlu taşıt kiralayan işyerlerinin Emniyet Müdürlüğüne bildirimde bulunma zorunluluğu getirdi. Yurt genelinde son günlerde meydana gelen bazı trafik kazaları ile kiralık araçlarla suça karışma olaylarının artması üzerine alınan karar gereğince araç kiralayanın ismi anında emniyet müdürlüğünün ilgili birimine bildirilecek. Vali Kerem Al’ın İmzasıyla yayımlanan  2013 yılının 1 numaralı kararında, Aydın merkez ve ilçelerinde olumsuz olaylara karışanların büyük bölümünün bu suçları kiralık araçlarla işlediklerine dikkat çekildi. Valilik kararında “İlimiz ve ilçelerinde meydana gelen Asayişe Müessir ve benzeri olaylara karışan şahısların   genellikle “Rent A Car” olarak tabir edilen motorlu taşıt kiralayan şirketlerden oto kiraladıkları, bu otoları çeşitli olaylarda kullandıkları; oto plakalarının bazen “Rent A Car” şirketi üzerine bazen de üçüncü kişiler üzerine kayıtlı olduğu, oto sorgulamaları sonucu anlaşılmaktadır. Özellikle gece meydana gelen Asayişe Müessir olaylarda şirket sahipleri ve ruhsat sahiplerine ulaşmanın zor olduğu ve plakanın resmi sahibinin hukuken şüpheli konumuna düştüğü, ayrıca; yürütülen soruşturmada şüphelinin evrak üzerinde tespiti açısından zaman kaybı görülmektedir.Alınan bu kararla Aydın il sınırları içerisinde kiralık araç kullanarak olması muhtemel olayların engellenmesi, meydana gelen olayların faillerinin yakalanarak olayların aydınlatılmasına ve kamu esenliğine yönelik çalışmaların hız kazanması amaçlanmaktadır.Bu karar Aydın il sınırları içerisinde yaptıkları sözleşmelerle özel kişilere her türlü motorlu taşıt kiralayan şirketlerin Genel Esaslar Maddesinde belirtilen şekilde kiralanan araçlarla ilgili bilgileri aktarmasını kapsar” denildi.

            Araç kiralama şirketlerine Emniyet Müdürlüğünün bir şifre vererek bilgilerin doğrudan Polis bilgisayarına kaydedileceği vurgulanan kararda özetle şöyle denildi:”Aydın İl sınırları içerisinde Oto Kiralama Şirketlerinin operasyonel araç kiralama işlemleriyle ilgili olarak kiralanan oto plaka ve ruhsat bilgilerini, kiralayana ve kefile ait açık adres ve kimlik bilgilerini, sözleşme yapıldığında ve oto teslim alındığında tarih ve saat bilgilerini, Aydın Emniyet Müdürlüğü internet sitesinde belirlenecek alana Emniyet Müdürlüğü  tarafından verilecek şifrelerle bildirmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu bildirimler araç kiralandıktan ve aracın tesliminden hemen sonra gecikmeksizin yapılacaktır.”

                Valilik uygulamaya hukuki dayanak olarak İl Özel İdare  kanununun 11 ve 66; Kabahatler kanununun 32. , Karayolları Taşıma Kanunu ile 11 Haziran 2009 tarihli 27255 sayılı resmi Gazetede yayımlanan karayolu Taşıma Yönetmeliğe dayanak gösterildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.