Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanlar uyardı;"Bu dönemde gündüz ile gece karışmamalı"

Psikiyatri uzmanları "Kitlesel afet dönemlerinde alkol, sigara, ilaç ve madde kullanımı artar" uyarısı yaparak, "Bağımlılığın yol açtığı bedensel ve ruhsal sağlık sorunları, bağışıklık sistemini zayıflattığı ve enfeksiyon riskini artırdığı için bu dönemde madde kullanımından uzak durmak çok önemlidir" görüşlerini dile getirdi.  

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2020 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Uzmanlar uyardı;"Bu dönemde gündüz ile gece karışmamalı"

Türkiye Psikiyatri Derneği Alkol, Madde Kullanım Bozuklukları Çalışma Birimi, hazırladığı raporla COVID-19 Pandemi döneminde alkol, sigara, madde kullanımı ve kullanım bozukluğuyla  baş etmeyle ilgili önerilerde bulundu. Kamuoyuna açıklanan raporda "Kitlesel afet dönemlerinde alkol, sigara, ilaç ve madde kullanımı artmaktadır. Bu dönemlerde iki konu önem kazanır.Toplumdaki bireylerin, olası alkol, sigara, ilaç ve madde kullanımlarının sağlığa ek bir tehdit oluşturmasının önüne geçilmesi.Alkol, sigara ve madde kullanım bozukluğu tanısı konmuş hastaların takip ve tedavilerinin aksamadan ve uygun biçimde sürdürülmesi" gerektiği belirtildi.  

ALKOL, SİGARA VE MADDE KULLANIMI BAĞIŞIKLIĞI ZAYIFLATIR

Toplumdaki bireylerin korunmasına yönelik önerilere yer verilen raporda, ilaç niyetine alkol-madde kullanımının önlenmesiyle ilgili "Bu dönemde stresli durum ile başa çıkmak, sıkıntıyı yatıştırmak ya da zaman geçirmek için sigara, alkol ve madde kullanımı artabilir. Ancak, bu artış bağışıklığın zayıflaması, bedenin hastalığa yakalanmaya daha hazır hale gelmesi ve bağımlılık gelişmesi gibi riskleri de beraberinde getirir" uyarısı yapıldı.

GÜNDÜZ İLE GECE KARIŞMAMALI

Uzman Psikiyatristlerin hazırladığı raporda, doğru ilaç kullanımı, günlük yaşamın düzenlenmesi, biyolojik ritmin korunması, bedeni güçlendirme, internet ve sosyal medyada geçirilen zamanın kontrolü için şu önerilere yer verildi: "Eğer son dönemde kaygı düzeyiniz baş edebileceğinizin üzerine çıktıysa, depresif ruh haliniz süreklilik gösteriyorsa, uyku düzensizlikleriniz varsa, zamanı değerlendirmede güçlük çekiyorsanız, sigara alkol madde kullanımına yönelmek yerine psikiyatriste başvurmalısınız. Günlük programların yapılması, günün her saatinin dolu tutulması, beslenme ve uyku düzeninin sağlanması çok önemlidir. Bağışıklık sistemi ve biyolojik ritim korunmalı, yani gecenin gündüze karışmaması gerekir. Bunun için belli saatte uyumak ve her sabah aynı saatte uyanmak önemlidir.Günlük yaşamı düzenlerken spora ve egzersize zaman ayrılması mutlaka gerekir."

BU DÖNEMDE MADDE KULLANIMINDAN UZAK DURULMALI

Kamuoyuna açıklanan raporda "Bağımlılığın yol açtığı bedensel ve ruhsal sağlık sorunları, bağışıklık sistemini zayıflattığı ve enfeksiyon riskini artırdığı için bu dönemde madde kullanımından uzak durmak çok önemlidir. Alkol ve sigara bağımlılıkları, özellikle solunum sistemi ve mide barsak sistemi hastalıklarına yol açmakta, salgın döneminde bu bağımlılıklar, COVID-19 enfeksiyonu ve komplikasyonları bakımından büyük bir risk oluşturmaktadır" denilerek, sosyal izolasyon, sosyal mesafe, evde aile ile kalmanın madde kullanımını bırakmak için bir fırsat olarak değerlendirilebileceğine vurgu yapıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.