Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uğur Dündar dan anılarını istedi

Kuşadalı Hasan Poyraz Uğur Dündar ın yıllar önce anne babasını görüntülediğini belirterek , Dündar dan o görüntüleri istedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2010 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Uğur Dündar dan anılarını istedi

Annemle babamın tek görüntüleri sizde, lütfen bir kopyasını gönderir misiniz?”

 

Yunanistan’ın Sisam adası ile Dilek Yarım Adası Milli Parkı  arasındaki boğazda yer alan Bayrak Adasında ki Fener’de 20 yıl çalışan anne babasının tek görüntüsünün 1970’li yıllarda adaya gelen Uğur Dündar tarafından çekildiğini söyleyen Hasan Poyraz, “Annemle babamın hayattaki tek görüntüsü Uğur Dündar’ın çektiği filmler. Eğer bir kopyasını bana ulaştırırsa, en büyük bayram hediyesini vermiş olur” dedi .

 

Kuşadalı Hasan Poyraz, Dilek Yarımadası  Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ile Yunanistan’ın Sisam Adası arasındaki Dar Boğazın tam ortasında yer alan Bayrak Adası fenerinde 20 yıl boyunca görev yapan anne babasının tek görüntüsü için Uğur Dündar’dan yardım istedi. 1960 Yılında annesi Esma ile babası Halil Poyraz’ın tek oğlu olan Hasan Poyraz “o yıllarda ilk okulu okuyordum. Yaz aylarında annem ve babamla adaya gidiyor, kışın Kuşadası’nda akrabalarımızda kalıyordum. O yıllarda kürekli küçük bir kayık vardı. Babam bu kayıkla şimdiki milli parktaki Poyraz koya geçer, yiyecekleri pişirmek için odun toplardı.Ayda bir kere, Kuşadası’ndan balıkçı motoruyla yiyecek getiriliyordu. Annem, Kuşadası'ndan kayıkla getirilen unlarla ekmeklerini taş fırında yapardı. Buradaki fenerci lojmanı 4 oda, 1 mutfak, 1 tuvalet ve 1 banyodan oluşuyordu  Mutfağın altında ve avluda yağmur sularıyla depolanan 30’ar tonluk su sarnıçları vardı.  Kurak geçen yıllarda su ihtiyacımız İlyas ağa ve Dip burun’dan karşılanmaktaydı. Yiyecekler genellikle kuru gıda olduğu için, adada 100 kadar tavuk, birkaç keçi ve koyun vardı” diyerek o yıllarda yüzme mesafesindeki Sisam Adasındaki Yunanlılara her gün selamlaştıklarını söyledi.

            Adadaki Fenerin yanması için İstanbul’dan yılda 4 tüp geldiğini, akşam yakılan tüplerin sabah söndürüldüğünü söyleyen  Dar Boğaz Fenercisinin oğlu Hasan Poyraz “1970’li yıllardı, İlk okula gidiyordum. Uğur Dündar ve başka gazeteciler Adaya gelip annemle babamı çekti.Annemle  babam Hayat Mecmuasının kapağındaki yer aldı. Uğur Dündar’da onların yaşantısını filme aldı, televizyonda gösterdi. Babama çektiği filmlerin bir kopyasını göndereceğini söylemişti. Ancak bize ulaşmadı. Babam ve annemin o adadaki ve hayattaki tek görüntüleri onlar. Eğer Uğur Dündar o görüntülerden bir kopyayı bana gönderirse en büyük bayram hediyesini vermiş olur. Çok mutlu olurum”diyerek ünlü televizyoncudan yardım istedi.

 

                                   Dar Boğaz  Feneri

 Bayrak Adası’nın eski feneri, yarım mil ötesinde bir Avrupa ülkesi olan Yunanistan’ın Samos Adası’na bakıyor. Ülkemiz kıyılarına giren tüm gemi ve yatların ilk gördükleri Türk yapısı, Bayrak Adası feneridir.  Bayrak Adası’nda yıllarca görev yapan fener ve konut bakımsızlıktan dökülmektedir. Kuşadası Körfezi’nde bayrağımızın dalgalandığı tek Türk adası olan Bayrak Adası, yanından gezi yatlarının geçtiği, gemilerle geçen dünya insanlarının gördüğü stratejik öneme de sahip olan bir adadır.Dilek yarımadasında bulunan İlyas ağa karakolu ile Samos Akra Gatos arasında başlayan ve halk arasında dar boğaz olarak bilinen Dilek boğazı, yaklaşık 1 mil genişliğinde ve 4 mil uzunluğundadır. En dar yerinde bir kıyıdan diğerine yüzülebilecek uzaklıktadır. Bayrak Adası Boğazı tam ortasından ikiye böler. 1960 yılına kadar kademeli olarak birkaç fenercinin görev aldığı Bayrak adası, 1966 Yılında Dilek Yarımadasının milli park olmasıyla birlikte, koruma sınırlarının içine alınmıştır. 30 dönüm büyüklüğündeki Bayrak Adası’nın 1 dönümü ve adadaki fenerin yönetimi Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlıdır. Dar Boğaz fenercisi Poyraz ailesi bu görevi 20 yıl sürdürdü.

1980'li yıllarda fenerci emekliye ayrılınca, adadaki fenerciliğe talipli çıkmamış ve mevcut kadro Kuşadası Güvercin ada Feneri'ne verilmiş, Bayrak Adası da fenercisiz kalmıştır. Bayrak Adası Feneri günümüzde güneş enerjili ve gün ışığına ayarlı olup, bakımını Kuşadası'ndan kiraladıkları tekneyle ayda bir Bayrak Adası’na Giden Güvercin ada fenercisi yapmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.