Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TÜRSAB parçalanırken, üyeleri seyrediyor

Turizm Bakanı Ersoy, TÜRSAB’ı parçalamak için büyük bir mücadele veriyor. TÜRSAB'ın üyesi 14 Bin 45 seyahat acentesi ise seyrediyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2024 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 03.02.2024 16:07
Kaynak: Adanın Sesi Haber Merkezi
TÜRSAB parçalanırken, üyeleri seyrediyor

TÜRSAB yasasının güncellenmesi, eksiklerin tamamlanması konusunda sektörün tamamı hem fikir. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’da yasanın gelişen teknoloji ve günün koşullarına göre düzenlenmesi isteklerinden yararlanarak kendine göre şekillendirmek istiyor. Kimine göre Bakan TÜRSAB’ı bölmek, hatta kapatmak istiyor. Kimine göre ise kendi firmaları gibi büyük acenteler dışındaki küçük ölçekli seyahat acentelerini bitirmek istiyor.

TÜRSAB ÜYELERİ GELİŞMELERE SEYİRCİ

Ersoy’un girişimleri, AKP İktidarının büyük mesleki örgütlenmeleri güçsüzleştirme hedeflerine uyduğu için partisinde sessizlikle karşılanıyor. Bakan Ersoy ile TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya arasındaki gerginlik nedeniyle TÜRSAB tabanı da bu gelişmelere seyirci kalıyor. Oysa giden onların mesleki örgütleri, küçülen onların pastaları.

SEKTÖRÜN BİRLİK YAPISI BOZULACAK

Eğer taslak yasallaşırsa, bir araya gelen bin seyahat acentesi faaliyet alanlarına göre, veya siyasi amaçlarla yeni bir birlik kurabilecek. Böylece TÜRSAB bölünecek. Bu güne kadar sürdürülen mesleki dayanışma bitecek. Tam tersine birlikler arasında çekişmeler yaşanmaya başlayacak. Sektörün birlik yapısı bozulursa kamu kurumlarıyla iletişim zarar görecek.  

YENİ ACENTA KURMA YETKİSİ BAKANLIĞIN OLACAK

Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırladığı yeni yasa taslağında diğer bazı değişiklikler ise şöyle;

  • ** TÜRSAB’ın acente kurma sürecindeki başvuru belgesi verme yetkisi bakanlığa devrediliyor. Bu durum belgelerin siyasileşmesini gündeme getirecek.
  • ** Cirosu yıllık 250 milyon lirayı aşan seyahat acenteleri Tur Operatörleri Birliği’ne üye olacak. Tur operatörlerine kendi şube-bayi açma hakkı tanınacak.
  • ** Giriş ücreti ilk etapta 175 bini Bakanlık, 175 bini de ilgili birliğe olmak üzere 350 bin lira olacak.
  • ** Transferlerle ilgili kısıtlamalar gelecek, seyahat acentelerinin verdiği transfer hizmeti yalnızca ‘paket tur’ ile sınırlandırılacak, konaklama tesisleri transferleri kendileri yapabilecek.
  • **  Yeni yasayla birlikte Hac ve Umre Acenteleri Birliği, Tur Operatörleri Birliği, Uçak Bileti Satan Seyahat Acenteleri Birliği ve Sağlık Turizmi Acenteleri Birliği olmak üzere 4 yeni acente birliği kurulacak.
  • **  Transferde rehber bulundurmak zorunluluğu kalkacak. Seyahat acenteleri sadece ören yerlerinde rehber kullanacak. Rehber Birliği yasasında yapılacak değişiklik ile Türk gruplar için Türkçe rehberliğin önü de açılacak.
  • **  TÜRSAB'ın tüzel kişiliği yeni yasada korunacak, seçilmiş yönetim bir sonraki seçime kadar görev başında kalmaya devam edecek.

Kaynak: Adanın Sesi Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.