Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Turizm sezonu öncesi toplantı

Kuşadası nın en önemli sorunu - liman işletmesinden kaynaklanan problemler ve trafik

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2012 19:23
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Turizm sezonu öncesi toplantı

Aydın Valisi Kerem Al Başkanlığında düzenlenen “Kuşadası’nın turizm sorunları ve çözüm önerileri”  toplantısı Kuşadası Ticaret Odası (KUTO) Toplantı salonunda yapıldı. Tüm resmi daire temsilcileri, belediye başkanları, KODER, TÜRSAB,SKAL,KUTO,Esnaf Odası, Şoförler Odası başta olmak üzere turizm sektörüyle ilgili tüm sivil toplum örgütlerinin yönetici ve başkanlarının katıldığı toplantıda, ilçenin temel sorunları ve çözüm önerileri ele alındı. Konuşmacıların dile getirdiği sorunların büyük bölümü özelleştirilen limanı işleten Ege Ports firmasından kaynaklanan konular oluşturdu. Diğer önemli sorunu ise kış aylarında kilitlenme noktasına gelen kent içi trafiğin nüfusun 500 bine ulaştığı yaz aylarında oluşturacağı sıkıntı oluşturdu. Sektör temsilcileri turizm sezonunun geçtiğimiz yıllara göre daha iyi gececeğini, son dakika rezervasyonlarıyla önemli bir doluluk oranına ulaşılacağını kaydetti. Ramazan ayının bu yılda turizm sezonuna rastlamasının iç turizmde daralmaya neden olacağını belirten turizmciler, meydana gelebilecek açığın dış pazarlardan takviye edilmesi için çalışıldığını kaydettiler.

            Kuyumcular Derneği Başkanı Özgür Evran, İzmir Ticaret Odasının gemiyle gelen turistlerin ayakbastı ücretlerinin bir bölümünü karşıladığını, limanda çeşitli kolaylıklar sağlandığını, Kuşadası limanında ise yüksek fiyat politikası uygulandığını söyledi. Gemilere yer hizmeti veren Sea Song yetkilisi Mert Kavafoğlu’da “Liman içinde ciddi bir otopark sorunu yaşıyoruz. İzmir limanı beş yılda büyük bir atılım yaptı.Gemi firmaları Liman harcamalarında ince hesaplar yapıyor. İzmir’e yönelen Costa firması geçtiğimiz yıl 275 bin Euro tasarruf yaptığını belirtiyor. Bunu gören diğer gemilerde buradan giderse  bir daha geri dönmeleri zor olur. Aradaki maliyetler ciddi fark yaratıyor”dedi. KUTO Başkanı Serdar Akdoğan’da liman işletmesi ile turizmci ve sivil toplum örgütlerinin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek “İzmir Ticaret Odasının verdiği ayak bastı ücreti resmen rüşvettir. Bunu adını koymak lazım. Zaten gemi firması yolcudan ayak bastı parasını alıyor. Bu para ceplerinde kalıyor”dedi.

            Ege Ports Genel Müdürü Aziz Güngör, eleştirileri İzmir limanını devletin işlettiğini, Kuşadası limanını ise özel bir firmanın işlettiğini hatırlatarak yanıtladı. Güngör, “Biz özel firma olarak uyguladığımız fiyat politikamızla sürekli büyüyoruz. Bizde resmi ayakbastı ücreti 8.5 dolardır. Ancak gemilere uyguladığımız ve dört dolara kadar düşürdüğümüz özel uygulamalar var. İzmir’e gelen gemiler Kuşadası’na küsüp giden gemiler değil. Ülkemize gelen gemilerdir. Bu gün Kuşadası ve İzmir limanı Türkiye’ye gelen kurvaziyer gemi sayısının yüzde 60’ını ağırlıyor. Bölge olarak değerlendirmeliyiz”diyerek çarşı esnafının belirli bir standart ve düzene kavuşturulması gerektiğini söyledi. 

            Yaklaşık iki saat süren toplantının çok verimli geçtiğini söyleyen Vali Kerem Al, “Toplantıda turizm adına ve Kuşadası’nın sorunları adına çok şey öğrendim. Kuşadası’nda turizmi 12 aya yaymamız için jeotermal kaynaklar çok büyük etken olacaktır. Tüm daire müdürlerimiz sağlıklı, sorunsuz ve iyi bir turizm sezonu için dile getirilen sorunların çözümü için çaba harcayacaktır”dedi.          

                        Kuşadası Turizminin sorunları ve çözümleri

-Trafik sorunu alternatif güzergahlar ve düzenlemeler ile acilen rahatlatılmalı.

-Nitelikli yatak sayısının artırılması için yatırımlar teşvik edilmeli.

-Liman giriş çıkışında büyük sıkıntı yaşanıyor, limana giriş çift yön olmalı

-Seyyar satıcılar, hanutçular engellenmeli

-Gürültü kirliliğiyle mücadele ve denetimler sürmeli

-İnşaat yasakları şehir merkezinde 15 Mayıs yerine 1 Mayıs’ta başlamalı

-İlçe Turizm Koordinasyon aracı denetimlerini sıklaştırmalı

-Milli Park’a girişlerde araç ve ziyaretçi sayısında kısıtlama dahil, rahatlama sağlayacak her önlem ele alınmalı.

-Yaz aylarında elektrik kesintilerine karşı şimdiden önlem alınmalı.

-Kayıt dışı çalışanlar engellenmeli.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.