Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TEMA Vakfı: Küresel kaynama çağına girdik

TEMA Vakfı, Türkiye’de ve dünyanın 2023 yılında bir çok ekolojik sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirterek ekolojik dengenin bozulmasının kritik seviyeye ulaştığına dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2024 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2024 13:01
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
TEMA Vakfı: Küresel kaynama çağına girdik

Geçtiğimiz yıl çevre açısından yaşanan olumlu ve olumsuz gelişmelerin değerlendirildiği bir açıklama yapan TEMA Vakfı, iklim krizinin getireceği aşırı hava olaylarına karşı uyum tedbirlerinin alınması gerektiğini bir kez daha vurguladı. Açıklamada; “2023 yılı boyunca, hem ülkemizde hem de dünya genelinde çeşitli ekolojik sorunlarla karşı karşıya kaldık. Bu sorunların başında; erozyon ve toprak kaybı, gıda güvencesinin azalması, su stresi, iklim krizi ve yarattığı sel felaketleri, biyolojik çeşitliliğin azalması, ormansızlaşma ve doğa koruma alanlarının tahrip edilmesi geldi. Ülkemiz büyük deprem felaketleri ve sonuçları ile karşı karşıya kaldı. Bunların yanı sıra kömüre dayalı enerji politikaları ve 4. Grup madencilik faaliyetleri, ülkemizdeki doğal varlıkların ciddi şekilde zarar görmesine yol açtı. Ayrıca, kentsel ve kırsal alanlarda doğayla uyumlu biçimde yapılmayan mekânsal planlamalar ve artan yapılaşma baskıları, ekolojik dengenin bozulmasını daha da kritik seviyeye taşıdı” denildi.

KÜRESEL KAYNAMA ÇAĞINA GİRDİK

TEMA Vakfı, Dünya Meteoroloji Örgütü ve Copernicus Dünya Gözlem Programı’nın, temmuz ayının şimdiye kadar kayıtlara geçen en sıcak ay olduğunu duyurduğunu hatırlatarak şu ifadeleri paylaştı;

*Birleşmiş Milletler, bu durumun iklim krizinin henüz başlangıcı olduğunu ve artık Küresel Isınma Çağında değil Küresel Kaynama Çağında olduğumuzu açıkladı. Ülkemizde ve dünyada sıcak hava dalgalarının sıklığı ve şiddeti giderek artıyor.

İKLİM KRİZİ

*Bilim insanları; orman yangınları, ani yağışlar, sel felaketleri gibi afetlerin temel sebebinin, insan faaliyetleri sonucu ortaya çıkan sera gazlarının yol açtığı iklim krizi olduğunu vurguluyor.

*Madenler yaşam alanlarımızdan değerli değildir. Korunan alanlar, orman alanları, su havzaları, verimli tarım arazileri ve yaşam alanları üzerinde geri dönüşü imkânsız zararlara sebep olan 4. Grup madencilik faaliyetleri her geçen gün daha ciddi tehditlere sebep oluyor.

*TEMA Vakfı olarak doğal varlıklarımızı, gıda güvenliğimizi ve kültürel değerlerimizi korumak için yaşamsal öneme sahip alanların kanunlarla madencilik faaliyetlerine kapatılmasını talep ediyoruz.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.