Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Telefon dolandırıcılığına dikkat

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, dolandırıcılarda bu gelişime ayak uydurup teknolojiyi kullanmaya başladılar.Kendilerini polis,asker, savcı olarak tanıtan kişilere karşı dikkatli olun.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2015 17:22
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Telefon dolandırıcılığına dikkat

Ülkemiz de dolandırıcıların yaygın olarak kullandığı araçlardan biri de telefon. Dolandıracakları vatandaşı telefonla arayarak kendilerini polis, savcı, asker olarak tanıtıyorlar.

Aydın Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü de vatandaşları uyarmak için yaptığı açıklamada, 'Kendilerini, polis, asker, savcı gibi sahte unvanlarla tanıtan dolandırıcılar, telefonla aradıkları şahıslara, terör örgütü veya bir suç şebekesi tarafından banka hesabının boşaltılacağı. Terör örgütü veya  suç şebekesi tarafından telefon hattının kullanıldığı. Bir olayda suçlu olarak isminin geçtiği. Hesaplardaki paraların çekilerek devlet güvencesi altına alınacağı. Şüphelilerin tespiti ve yakalanması amacıyla soruşturma başlatıldığı, gizli operasyon yürütüldüğü, deşifre edildiği taktirde göz altına alınacağı. İkamette bulunan, altın ve ziynet eşyalarının hırsızlık olayında ele geçen eşyalar arasında olduğundan bir çanta ya da poşet içerisine konularak belirtilen yere bırakılması gerektiği. Operasyon bittiğinde paranın iade edileceği gibi senaryolarla tehdit,korku ve panik hali oluşturarak vatandaşlarımız dolandırılmakta' olduğu belirtildi.

Dolandırıcılar bunlarla yetinmeyip, sanki polis arıyormuş gibi algılanması için programlar aracılığıyla, telefon ekranında 155, polis şeklinde göstererek vatandaşın güveni kazanılmaya çalışılıyor. Sonraki aşamada ise, verdikleri hesap numarasına veya sokaklardaki çöp kutularını atmanız isteniyor.

Bu yöntemler dışında, vatandaşlarımızın telefon numaralarına “hediye kazandınız” ya da “çekiliş kazandınız” gibi sms ler atarak vergi ve ya kargo ücreti adı altında para talep etmektedirler. Ayrıca dolandırıcılar telefonla sizi arayarak sağlık veya hayat sigortanızın yenilenmesi için para yatırmanızı isteyerek de dolandırabilmekteler.

Telefon yoluyla dolandırıcılık suçunun mağduru olmamak için, polis, jandarma, Cumhuriyet Savcısı veya herhangi bir kamu personeli, hiçbir şekilde vatandaşlarımızdan elden ziynet eşyası, para teslimi ve ya havale-eft yapılmasını katiyen talep etmez. Sizi telefonla arayarak kendisini polis, savcı, asker olarak tanıtıp, bankaya para yatırmanızı veya bir yere para, altın bırakmanızı isteyenlere asla inanmayın.

Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız, kredi kartı ya da kimlik bilgileriniz paylaşmayın. Polis imdat hattını arayın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.