Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şimdi imar planı çıkardılar

2003 te Özelleştirilen limanı alan Ofer-Kutman ortaklığı, 2005 te limana iş yeri yapmak için harekete geçtiğinde önlerinde engel oluşturan Kıyı Yönetmeliğini kasteden Kutman; Yönetmelik olmazsa kanun çıkarırız demiş, TBMM de Kıyı Kanunu değiştirilmişti.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2010 19:21
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Şimdi imar planı çıkardılar

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Kuşadası Belediyesi, Aydın 1.İdare Mahkemesi ve Danıştay 6. Dairesi ve Kuşadası’ndaki Sivil Toplum Örgütleri ile turizmcileri devre dışı bırakarak Liman için yeni bir imar planı hazırladı. 2003’te Özelleştirilen limanı alan Ofer-Kutman ortaklığı, 2005’te limana iş yeri yapmak için harekete geçtiğinde önlerinde engel oluşturan Kıyı Yönetmeliğini kasteden Kutman “Yönetmelik olmazsa kanun çıkarırız” demiş, TBMM’de Kıyı Kanunu değiştirilmişti.

            Kuşadası Limanının özelleştirildiği 2003 yılından bu yana Kuşadası’nda tartışmalar, eylem ve tepkiler dinmiyor. İhalesi Danıştay’ca, İmar Planı Aydın 1.İdare Mahkemesince, ruhsatları da Kuşadası Belediyesince  iptal edilen Kuşadası Limanındaki işyerlerinin yasal hale getirilmesi ve mevcut balıkçı barınağının doldurularak 3.İskele yapılmasını içeren planı Bayındırlık ve İskan Bakanlığının onaylayarak Kuşadası’na göndermesi, Kuşadası’nı ayaklandırdı. Kuşadası Belediyesinin çağrısı üzerine ilçedeki tüm STÖ’ler ve Siyasi Parti temsilcileri bakanlığın planına karşı güç birliği için bir ara geldi. STÖ Temsilcileri 2005 Yılında limanı alan ortaklığın talebi üzerine TBMM’den özel yasa çıkarıldığını hatırlatarak “Bakanlık, mahkemeler  ve Kuşadası Kamuoyunu dikkate almadığını bu kararla göstermiştir” dedi.

            Ofer-Kutman Ortaklığının aldığı liman işletmesi çerçevesinde 56 işyeri yapma girişimlerine kentteki tüm Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) karşı çıkarken, 19 Ocak 2005 günü yapılan değerlendirme toplantısında Global Yatırım Holding'in sahibi Mehmet Kutman , STÖ’lerin işyerlerinin yapılamayacağına örnek gösterdikleri Kıyı Yönetmeliğini kastederek “Bunlar önemli değil. Bu kanunlar çıkar, genelgeler, yönetmenlikler bir gün kanuna dönüşür" demiş, 3 Temmuz 2005 günü toplanan meclis Kıyı Kanununda Kutman’ın sözünü ettiği değişikliği yapmıştı. Bu süreçten sonra Liman ile ilgili tüm işlemler STÖ’ler tarafından mahkemelere taşınmıştı. Dönemin meclis üyeleri Ahmet Altınsoy ile Nilgün Öğünçlü’nün başvurusunu değerlendiren Danıştay 6. Dairesi 09.11.2009 gün verdiği kararla Kuşadası Limanı Uygulama  İmar Planı ve Plan Notlarını iptal edince limanda yapılan 56 işyeri yasa dışı hale geldi. Yine Nilgün Öğünçlü’nün başvurusunu  ele alan Aydın 1. İdare Mahkemesi de 2010 /936 sayılı kararıyla 2003 Yılında yapılan ihaleyi iptal etti. Bu kararları göz önünde bulunduran Kuşadası Belediyesi geçtiğimiz Ekim ayında limandaki işyerlerinin yıkılması için düğmeye bastı, ancak işletmeci firmanın yürütmeyi durdurma kararı aldırması üzerine mahkeme sonucu beklenmeye başlandı. Tüm bu gelişmelere rağmen limana ek tesisler yapmayı, Balıkçı barınağını doldurarak otopark ve 3. iskele yapmayı hedefleyen Liman İşletmecisi, Ege Liman İşletmeleri A.Ş. ÇED süreci için bakanlığa başvurmuştu. Ekim ayında Kuşadası’nda yapılan iki olaylı  ÇED Toplantısından sonra Çevre ve Orman Bakanlığında  yapılan değerlendirmede mahkeme kararları göz önünde bulundurularak ÇED Süreci durdurulmuştu. 

            Kuşadası Belediyesine Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca gönderilen Planı onaylayanların suç işlediğini söyleyen Kuşadası Kent Meclisi Derneği Yönetim Kurulu üyesiNilgün Öğünçlü “İşyerleri imara aykırı olduğu için mahkemece yasadışı hale gelmiş. Bakanlığın gönderdiği bu planla başka bir bakanlıkça ÇED süreci durdurulmuş bu işyerleri yasallaştırılıyor. Limanın ihalesi mahkemece iptal edilmiş, işletmecisinin böyle bir talepte bulunmaya hakkı yok. Asıl önemlisi iptal edilen plan gerekçelerine tamamen aykırı olarak bir plan yapılmış. Bu durum planı onaylayanlar açısından suç oluşturur. Bu görevi kötüye kullanmadır. Tüm itiraz haklarımızı kullanacağız”dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.