Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Menderes nehrinde balık ölümleri tedirgin etti

Daha önce kirliliği, son aylar kuraklık nedeniyle suyunun azalması ile gündeme gelen Büyük Menderes Nehri’nde balık ölümleri tedirgin etti. Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “2018 yılında görülen toplu balık ölümlerinin 2 kat fazlası bugün yaşandı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2021 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Menderes nehrinde balık ölümleri tedirgin etti

Türkiye’deki birçok nehir gibi endüstri işletmeleri ve Organize Sanayi Bölgeleri’nin arıtmasız atıkları, tarımda giderek artan zirai ilaçlamalar, evsel atıklar ile biyolojik atıklarla kirlenen Büyük Menderes Nehri’nde toplu balık ölümleri endişe verici boyutta arttı. Menderes’in artık zehir getirdiğini söyleyen EKODOSD Başkanı Sürücü, “Bir yandan kirli de olsa suya hasret çiftçiler, diğer yandan temiz suya hasret balıklar. Batı Anadolu’da, geçmiş uygarlıklardan son 30 – 40 yıl öncesine kadar havzaya bereket getiren, sucul canlılara, kuşlara, bitkilere hayat veren 584 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri günümüzde artık zehir getiriyor” dedi.

ÜÇ YIL ÖNCEKİ FACİADAN 2 KAT FAZLA BALIK ÖLDÜ

Menderes Nehri tahliye kanallarında tonlarca balığın oldüğünü söyleyen Sürücü, “2018 yılında görülen toplu balık ölümlerinin 2 kat fazlası son iki günde yaşandı. Ana yoldan devam eden Tahliye Kanalında 6 km.lik su güzergahının balık ölümleriyle dolu. Tonlarca ağırlığındaki balık ölülerinin su yüzeyinden denize döküldüğü ve yer yer balık ölülerinden oluşan adacıklar meydana geldi. Küçük balıklardan, bir insan boyuna ulaşan balığa kadar, kefal, Sazan, Yılan Balığı ve Yayın balığı gibi ekonomik getirisi olan balıkların hepsinin telef olduğu gördük. Bölgedeki tüm balıkçılar toplansa, ömür boyu avlayamayacağı kadar balıklar telef oldu. Üzüntümüzden kahrolduk”dedi.

“EKOLOJİK YAPI TAMAMEN ÇÖKECEK”

Yaşayan Nehirler Yaşayan Ege projesi kapsamında, WWF-Türkiye, Yaşama Dair Vakıf, Ege Derneği ve EKODOSD’un ortaklaşa hazırladığı Büyük Menderes Nehri Havza Atlası,’nın hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Sürücü, “Balık ölümleri bir sonuçtur. Sorunlar ve çözümleri bellidir. Yukarı havzalardan başlayan sorunların kahrını ve yükünü, biyolojik çeşitlilik açısından çok önemli bir doğa alanı olan Büyük Menderes Deltası çekiyor. Büyük Menderes Nehri için bir an önce iyileştirme çalışmaları yapılmazsa, ekolojik yapı tamamen çökecektir. İlgili bakanlıklar ve kamu kurumları bir araya gelerek sorunları yaratan kuruluşları denetleyip, gerekli yaptırımları uygulamalı ve bir an önce Büyük Menderes Nehri’nin iyileştirilmesi için harekete geçmeli” uyarısında bulundu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.