Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuşadası yine ayaklandı

Limanı işleten firmanın Kuşadası nın güzelliğini betonla kapatması, tarihi yapılarımızı örterek, denizlerimizle kentimiz arasında duvar örmesi, kentimizi çirkinleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2011 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Kuşadası yine ayaklandı

           Kuşadası limanına yeni yapılaşmayı ve balıkçı barınağının doldurulmasını öngören projeye karşı halk ayaklandı. Kuşadası Belediyesi önünde toplanan kalabalık, balıkçı barınağına kadar yürüdü. Belediye Başkanı Esat Altungün, CHP,DSP,DP,Hepar,İP,Ticaret Odası, Esnaf Odası, Balıkçılar Odası başkanları ile kalabalık bir vatandaş topluluğunun katıldığı yürüyüş Kahramanlar Caddesi, Barbaros Bulvarında gerçekleştirildi. Yürüyüş ve eylem doldurulmak istenen balıkçı barınağı önünde yapılan basın açıklaması ile son buldu. Bu güne kadar yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi veren Liman Platformu sözcüsü avukat Nilgün Öğünçlü, özelleştirme öncesi limanın Kuşadası’nın ekonomisine olumlu katkı sağladığını, özelleştirme sonrası ise durumun işletmeci lehine değiştiğini söyledi. Öğünçlü “Yaşamın itici gücü ekonomi, bizler doğrudan veya dolaylı turizmden geçiniyoruz. Kuşadası’nın başkaca geçim kaynağı yok. Kuşadası’nda 6 bin ekmeği doğrudan esnaflık faaliyetine bağlı, eşlerini, çocuklarını geçindirmeye çalışan esnaf var. Zaman içinde nüfus arttıkça bu sayıda artıyor. Bu nedenle turizme gözümüz gibi bakıyoruz. Esnafımızın ekmeğine zarar veren adımların karşısına geçmeliyiz. Bizler biliyoruz ki limanda çarşılarımıza haksız rekabet oluşturan dükkanların açılmasından sonra her geçen yıl esnafımızın ekmeği küçüldü. Hepimiz yaşayarak görüyoruz. Çarşılardaki dükkanların değeri düştü.Esnafımız daha az para kazanıyor”dedi.

                              İşletmeci işgalcidir

            Öğünçlü, limandaki hukuksuz yapılaşmanın ikinci olumsuz etkisinin ise çevreyi kirletmek olduğunu söylediği konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Kuşadası’nın güzelliğini betonla kapatması, tarihi yapılarımızı örterek, denizlerimizle kentimiz arasında duvar örmesi, kentimizi çirkinleştirdi. Yeni planlarla daha da çirkinleştiriyorlar. Çok şükür mahkeme kararları bizim hakkımızı teslim etti. Şimdi yargı kararlarının uygulanmasının mücadelesini veriyoruz. Yargıya saygısız işletmeci yargı kararlarına rağmen yeni girişimlerle bize yaptığı haksızlığı büyütmek niyetinde, buna izin vermeyeceğiz. Liman işletmecisi işgalcidir. İşgalciliği mahkeme kararı ile sabit olan işletmeciye defol diyoruz. Mahkeme kararlarının uygulanmasını istiyoruz.”

                           Sorun siyaset üstüdür

            Platform adına hazırlanan bildiriyi okuyan Nazan Bozkurt ise yeni planlarla birlikte işletmeci firmanın liman içerisinde oluşturacağı 11 bin metrekarelik ticari merkezde ilçenin tüm turizm gelirlerini toplayacağına dikkat çekti. Bozkurt’un okuduğu platform bildirisinde sadece işletmeci firmanın çıkarlarının gözetilerek kente dayatılan “liman projesi” nin kabul edilemez olduğuna yer verilerek “Kuşadası’nın bütünselliği göz önüne alınmadan yapılacak ‘Firmaya Özel’ planlamaların kentin dokusunu, ticaretini, sosyal yapısını olumsuz yönde etkileyeceği bir gerçektir. Geçimini turizmden sağlayan kent sakinlerinin haklı ve yaşamsal arzusu, bu dayatmacı anlayıştan vazgeçilmesidir. Yaratılan ‘suni otopark sorunu’ ile balıkçı limanı doldurularak, yapılacak işyerleri ile Kuşadası’nın tarihi çarşısı ve kent merkezi öldürülmek istenmektedir. Kuşadası’nda turizmin gelişmesi ve sürdürülebilir olması, kentimizin topyekün hedefi olmalıdır. Bu hedefe ulaşmak için tüm siyasi partiler, meslek odaları ve dernekler liman platformu içinde güç birliği yapmışlardır. Kuşadası’nın bu can alıcı sorunu siyaset üstü olarak ele alınmıştır. Balıkçı barınağı doldurulmamalı, kaçak oldukları yargı kararıyla belirlenen dükkanlar kaldırılmalı ve ilave dükkanlar yapılmamalıdır” denildi.

                            Ege Ports İlave dükkan yok

            Eylem sonrası bir açıklama yayınlayan Ege Ports işletmesi ise yanlış ve kasıtlı bilgilerle kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığını, liman içinde 11 Bin metrekarelik ticari alan oluşturulmasının ‘mesnetsiz’ olduğu öne sürüldü. Ege Port açıklamasında “Kuşadası Yolcu limanının hukuki ve resmi işletmecisi olduğu hususunda hiçbir şüphe bulunmayan şirketimiz gündeminde mevcut balıkçı barınağının doldurulması ile ilgili bir faaliyet kesinlikle yoktur. Ayrıca 31.01.2011 tarihinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından resen onaylanarak yürürlüğe giren ve hali hazırda Kuşadası Belediyesinde askıda bulunan imar planlarında açıkça mevcut ve ilave sahalar üzerinde kesinlikle ilave ticari alanlar yapılamayacağı ile ilgili bakanlık tarafından konulmuş kesin hükümler bulunmaktadır”denildi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.