Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuşadası'nda Matem Aşuresi

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Kuşadası Şubesi, Muharrem ayı nedeniyle Kuşadası ve Davutlar Cem Evlerinde Aşure ve Kurban Lokması verildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2014 08:08
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Kuşadası'nda Matem Aşuresi
 Alevi inancında Matem Aşuresi olarak bilinen günde  siyasetçiler ile vatandaşlar Kuşadası ve Davutlar Cem evlerine akın etti. Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Başkan yardımcıları Ayşe Şerifoğlu, Haydar Büyükdağ, Meclis üyeleri, CHP Kuşadası İlçe Başkanı Soner Kaplan, CHP Aydın İl başkanı Hikmet Saatçi, AKP İlçe başkanı Ali Kara, AKP Meclis üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Muharrem ayı Aşure ve kurban lokması boyunca Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı yöneticileri vatandaşlara barış ve hoşgörü çağrısında bulundu. Davet okunan duaların ardından son buldu.

Muharrem Matemi nedir? Alevîlerde, Hüseyin'in Kerbelâ'da ki acısı başta olmak üzere On iki İmamlar'ın acılarını anmak ve anlamak için Muharrem Mâtemi tutulur. Muharrem Matemi'nin amacı: Bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevî öğretisini özümsemektir. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez ve Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Mâtem Orucu'nun temel ilkesidir. Matemden amaç, kendine eziyet yapmak değil, kötülük ve katliamların bir daha olmaması adına anmak ve unutmamaktır. Kerbelâ katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin'in kurtulması ve Ali'nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah'a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır.  
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.