Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Koçak vadisini çöp ve ağaç katliamı yok ediyor

Doğa yürüyüşü için Koçak Vadisine giden Doğa Sevenler ağaç katliamı ile çöpleri görünce kahroldu.

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2012 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Koçak vadisini çöp ve ağaç katliamı yok ediyor

İzmir’e bağlı Ödemiş ilçesi ile Aydın’ın Akçaköy ve Eğrikavak köyleri arasında yer alan Koçak Kanyonunda, ağaç katliamı yapılması, doğa harikasının  çöplüğe dönüşmesi doğa sevenleri üzdü. Sonbahar’da Koçak vadisini gezmek isteyen Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyeleri gördükleri manzara karşısında hayal kırıklığı yaşadı. Çınar, Meşe, Sandal ağaçlarının  kesilerek ormanın tahrip edildiğine tanık olan EKODOSD üyeleri, İzmir ve Aydın Orman ve Su İşleri İl Müdürlüklerine başvurmaya karar verdi.

            Önceki gün Kocak Vadisine gittiklerini söyleyen Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü’ne Başkanı Bahattin Sürücü, bilinen en eski ismiyle Koçak Çayı, kanyonu yararak Büyük Menderes Nehri’ne kadar uzandığını kanyonda özgün bir klima yaratarak bölgedeki biyoçeşitliliği zenginleştirdiğini söyledi. Kanyon içindeki sık bitki örtüsünün Amazon ormanlarını çağrıştırdığı söyleyen Sürücü;  “Bu olağan üstü güzellikler insan kaynaklı olarak kirletiliyor. Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan çöpler, Koçak Kanyonunu dolduruyor. Muhteşem doğasının ve zengin biyo çeşitliliğinin farkında bile olmayan insanlar,’başka çaremiz yok, nereye atalım’ diyerek  çöp yığınlarını her geçen gün arttırıyorlar.Düzenli çöp depolama yerleri bulunmayan köylerin en büyük sorunu çöptür. Onlarda çaresizlik olarak gösterdikleri bu durumdan kurtulmanın yolunu, içinden çay ya da dere geçen en yakın doğal alan olarak bulmaktadır. Eğer bu soruna bir çare bulunmazsa, doğa diye bir şey kalmayacak her yer çöplük olacaktır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin bu konuya mutlaka duyarlılıkla bakması gerektiğini düşünüyoruz”dedi.

                                   Sadece çöp değil, ağaç katliamı da var

            Geçmiş yıllarda kanyonda tespit ettikleri iki dev ağaçtan bölgedeki en büyük sandal ağacının anıt ağaç olması için yaptıkları başvuru henüz sonuçlanmadan ağacın kesildiğini, diğer başvuru konusu olan Çınar ağacının ise bilinçsiz şekilde budandığını söyleyen Sürücü, yetkililerin kanyona sahip çıkmasını istedi. Sürücü “  Daha önceki yıllarda tespit ettiğimiz bölgenin en büyük sandal ağacının, anıt ağaç olması için başvurmuştuk. Bir doğa harikası olan bu ağacın yakacak odun olarak kesildiğini gördük. Aynı alanda Koçak Çayının kıyısında etrafını 20 kişinin sarabileceği büyüklükte asırlardır ayakta olan bir çınar tespit etmiş ve anıt ağaç için başvurumuzu yapmıştık. Bu yıl keskin hızarların devasa boyutlardaki ana gövdeyi kesemediğini ama bir ağaç büyüklüğündeki dalları yere indirdiklerini gördük. Ağacın parçalarının parti parti kesilerek yukarı çıkarıldıklarını tespit ettik.Koçak Kanyonundaki bu kıyımlar her sonbahar ayında yaşanmaktadır. Çınarların, meşelerin, sandalların kesilerek görülmesin diye dallarla üstleri örtülüp, uzun ve dik yokuşlardan eşeklerle çıkarıldıklarını gördük. Koçak Kanyonuna her geldiğimizde, bir önceki yıl gördüğümüz önemli ağaçların artık yerinde olmadığını görüyoruz. Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü’ne bu konuda bilgilendirme yapacak ve Koçak Kanyonunun incelenmesi ve tabiat parkı olarak değerlendirilmesi için başvuruda bulunacağız”dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.