Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadınlar Kooperatif için toplandı

Kuşadası Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifinin (KUŞAKK) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Kooperatifçiliğin önemi tartışılırken, “ülkemizde üretim ile tüketim arasındaki dengesizlik sorunu var. Bunun için kooperatifçiliğin geliştirilmesi gerekir” denildi.

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2020 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2020 16:02
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Kadınlar Kooperatif için toplandı

Kuşadasında beş yıldızlı Sea Light Otelde düzenlenen toplantıda ülkemizde kooperatifçilik, kooperatif mevzuatı ve sürdürülebilir kooperatifçilik tartışıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Yaşar Üniversitesinden kooperatifçilik konusunda uzmanlar, Kuşadasındaki Türkiyenin en büyük organik tarım çiftliğinin sahibi Gürsel Tonbul konuşmacı olarak katıldı.

KUŞAKK Başkanı Şerife Atınç yaptığı açılış konuşmasına Mustafa Kemal Atatürkün 1 Şubat 1931de İzmir Ticaret Odasında yaptığı konuşmada ki “Kanaatim odur ki, muhakkak suretle, birleşmede kuvvet vardır. Kooperatif yapmak, madde ve manevi kuvvetleri zeka ve maharetleri birleştirmek demektir” sözleriyle başladı. Atınç, “Dünya ile rekabete girmek ve ilerlemek, kadınları istihdama katacak mekanizmaları hayata geçirmekten geçer. Bu mekanizmalardan biri de kadın kooperatifleridir, Türkiyedeki kooperatif sayısı son on yılda 3 katına çıkmıştır.Bu hızlı gelişme hem kadın halklarına ilişkin hareketlerin giderek artmasına, hem de kırsal ve kentsel alanda kadınların çoğunlukla el emeğine dayalı ürünlerini pazarlama ve değerlendirme konusunda örgütlenmelerini sağlamıştır”diyerek kendilerine destek olan Güney Ege Kalkınma ajansına teşekkür etti.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Prof. Dr.Aylin Çidem Köne, 12 Eylül öncesi ülkemizde bir Kooperatifçilik bakanlığı olduğunu, şimdilerde ise üç ayrı bakanlığa bağlı kooperatifler olduğunu söyledi. Köne; “11. Kalkınma planında bakış açısı kooperatiflerde değil” dedi.

DENGESİZLİK VAR

Aynı Üniversiteden öğretim üyesi Yağmur Kara ise ülkemizde bir dengesizlik sorunu yaşandığını belirterek “Bizim üretim ile tüketim arasında dengesizlik sorunumuz var.Bunun için kooperatifleşmenin geliştirilmesi gerekiyor”şeklinde konuştu. Yaşar Üniversitesi öğretim üyesi Nazlı Gürganda yerel ürünlerin korunmasının, yerel değerlerin korunması açısından önemli olduğunu söyledi.

KAMU KURUMLARI APOLİTİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KATKI SAĞLAMALI

Ülkemizdeki Ekolojik üretim öncülerinden ve KUŞAKK üyesi Gürsel Tonbul, yeni nesil gençleri yaratıcı, yüksek katma değerli üretime özendirmek, yerel kadın koopratiflerinin desteklenmesi ile mümkün olabileceğini söyledi. Tonbul, uzun vadeli, eğitime dayalı projelerle üretici kadın kooperatiflerinin desteklenmesi çok doğru bir yaklaşım ancak; kamu kurum ve kuruluşlarının gerçekçi, samimi, apolitik ve sürdürülebilir katkıları sağlaması gerekir. Kooperatifler üretimden tüketime topluluklar arasında bağ kuruyor ve karşılıklı kazanç sağlıyor, yarar yaratıyor. Kadınlar da kooperatifçiliğin temel etkilerinin gerektirdiği tüm ana karakter ve özelliklere sahiptir” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.