Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadın Avukatlar, Kadına şiddete karşı birleşti

Türkiye'nin her yerinden gelen kadın avukatlar, kadına şiddet, çocuk gelinler toplandı.Toplantı sonrası hazırlanan basın açıklaması okundu.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2013 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Kadın Avukatlar, Kadına şiddete karşı birleşti
Türkiye Barolar Birliği Kadın Komisyonu (TÜBAKKOM) 11'inci Dönem Sözcüsü avukat Gökçen Kaya, Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde hafta sonunda yaptıkları toplatının sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, 'Kadınların korunması konusunda yaşanan sıkıntıların takipçi olunacağı' vurgulandı. Çocuk gelinler konusuna da değinilen bildirgede, "15'inde gelin, 16'sında anne, 17'sinde mutsuz, 18'inde umutsuz bir nesil istemiyoruz" denildi. 

Türkiye'nin her yerinden, baroların Kadın Hukuku Komisyonu Başkanları'nın katılımıyla düzenlenen toplantı Kuşadası'nda yapıldı. TÜBAKKOM 11'inci Dönem sözcüsü ve Aydın Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı avukat Gökçen Kaya, sonuç bildirgesini  açıkladı. Sonuç bildirgesinde, kadına şiddet uygulanması halinde işlemlerin ivedilikle yapılması, şiddet mağduru lehine koruyucu, önleyici tedbirlerin alınması için hiçbir delil aranmaması gerektiğini vurgulandı. Bildirgede şöyle denildi: 

"Verilen tedbir kararlarının şiddet uygulayana ivedilikle tebliğinde ve bu kararların ihlali halinde derhal tutanak tutulması hususunda, kolluk kuvvetlerini hassasiyete davet ediyoruz. 'Çağrı üzerine koruma kararı' evrağında yer alan ve mağdurun imzalaması zorunlu kılınan, 'tehdit bulunduğu tespit edilse dahi, görevli memuru özel hallerimde kullanmamam gerektiği tarafıma tebliğ edildi' ibaresi, verilen koruma kararının ruhuna aykırıdır. Olası tehlikenin zaten mağdurun özel hayatında bulunması sebebiyle, şiddet mağdurundan böyle bir taahhütte bulunması beklenemez. Ayrıca uygulamada, çağrı üzerine korumada görevli memurun günlük masraflarının da şiddet mağdurundan talep edildiği görülmektedir. Bu hususta yaşanan sorunların takipçisi olacağımızı ve eksikliklerin telafisi için İçişleri Bakanlığı ile yazışma hususunda hemfikir olduğumuzu bildiririz." 

ÇOCUK GELİNLER, ÇOCUK ANNELER SORUNU 

Türkiye'de her dört evlilikten birinin çocuk gelinlerden oluştuğuna dikkat çekilen bildirgede şöyle devam edildi: 

"Toplumsal cinsiyet temelli eşitsizliklerin ana kaynaklarından biri hiç kuşkusuz çocuk gelinler, çocuk anneler sorunudur. Bu sorun ülkemizde, görmezden gelinemeyecek kadar büyük bir boyuta ulaşmıştır. Türkiye'de her dört evlilikten birinde çocuk gelin mevcuttur. TUİK verilerine göre 2012 yılında 40 bin kız çocuğumuz gelin olmuştur. Bu durumun da, kız çocuklarımızın başta eğitim haklarını ellerinden aldığı, erken gebelikler ile fiziksel ve psikolojik darbe almalarına neden olduğu tartışmasızdır. 18 yaşını doldurmamış her bireyin çocuk olduğu unutulmamalıdır. Medeni Kanun'un 124/2. Maddesi ile 'olağanüstü durumlarda ve pek önemli sebeplerde' hakim izni ile 16 yaşını doldurmuş çocuklara evlilik izni verilmesinin de çocukların gelin olmasına adeta fırsat sağladığı açıktır. Bizler TÜBAKKOM üyeleri olarak 15'inde gelin, 16'sında anne, 17'sinde mutsuz, 18'inde umutsuz bir nesil istemiyoruz." 

SIRF KADIN DİYE MAĞDUR EDİLEN MESLEKTAŞLAR 

Kadın avukatlara yönelik saldırılara da dikkat çekilen sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi: 

"Savunma hakkına ve avukatlık mesleğinin icrasına yapılan ve gün geçtikçe daha da artan saldırıların adil yargılanma hakkına, hukuka, yargıya yapılmış bir saldırı olduğunun kabulüyle, kadın avukatlara yönelik, özellikle de kadın hakları savunuculuğu yaparken maruz kalınan saldırıların, cinsiyetçi- baskıcı tavrın karşısında olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu bağlamda antidemokratik uygulamalara ve toplumun her kesiminde adeta olağan hale gelen şiddet dilinin kullanımına derhal son verilmesi gerekmektedir. Üstünlerin hukukuna değil, hukukun üstünlüğüne olan inancımızla, daha önce aldığımız ilke kararını yineleyerek, mesleki faaliyetlerinde sırf kadın olmaları nedeniyle mağdur edilen meslektaşlarımızın hak arama mücadelesindeki hukuksal sürecin takipçisi olacağız." 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.