Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşte bilmeniz gerekenler

Türkiye, 31 Mart 2024’te yerel yönetimler seçimi için sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulu 'nun (YSK) 1 Ocak'ta başlayan seçim takvimi işliyor. Seçim sürecine ilişkin merak edilenlerle ilgili bilgileri Ada’nın Sesi sizin için derledi.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2024 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2024 16:01
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
İşte bilmeniz gerekenler

**YSK, 36 siyasi partinin katılabilme yeterliliğine sahip olduğunu belirlediği partiler, alfabetik sırasıyla şöyle; Adalet Birlik Partisi, Adalet Partisi , Adalet ve Kalkınma Partisi , Anadolu Birliği Partisi, Anavatan Partisi, Aydınlık Demokrasi Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi , Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti , Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi , Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Hür Dava Partisi, İYİ Parti , Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi , Milli Yol Partisi, Saadet Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi , Yenilik Partisi, Yeni Türkiye Partisi ile Zafer Partisi.

**Siyasi partilerin aday adayı listelerini ilgili seçim kurullarına 31 Ocak'a kadar bildirmesi gerekecek. Siyasi partiler, aday listesindeki eksiklikleri 22 Şubat'a kadar tamamlayacak. Geçici aday listeleri 23 Şubat'ta, kesin aday listeleri 3 Mart'ta ilan edilecek.

**Seçmenlerin isimlerini 17 Ocak Çarşamba gününe kadar muhtarlıklarda askıya çıkan seçmen listelerini kontrol etmesi gerekiyor. Listede isimlerini bulamayanlar, il ve ilçe nüfus müdürlüklerine başvuracak.

**7 Şubat'ta, seçmen kütükleri kesinleştirilecek, seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesine başlanacak. Seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar 11 Şubat'ta tamamlanacak.

**Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına 29 Şubatta başlanacak. 24 Martta seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.

**Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Aydın'daki seçmenler, "Büyükşehir Belediye Başkanı", "İlçe Belediye Başkanı", "Belediye Meclis Üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak.

**Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak. Seçmenler tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.