Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EKODOSD kurtardı

Doğa dostları bu kez Puhu kuşu için seferber oldu. VatandaşlarınKaracahayıt'ta bulduğu yaralı Puhu, Kuşadası’na getirilerek tedavi altına alındı.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2014 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
EKODOSD kurtardı
 Kuşadası’ndaki Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) bu kez yaralı bir Puhu için seferber oldu. Doğal dengenin korunması için mücadele veren EKODOSD’a ulaşan bir ihbar değerlendirilerek bulunan kanadı yaralı Puhu, Kuşadası’na getirilerek Veteriner gözetiminde tedavisine başlandı. Gece yırtıcılarından olan ve nadir görülen bir puhu, Beşparmak Dağları(LATMOS)’ın kuzey yamaçlarındaki Karacahayıt’ta yaralı olarak bulundu. Karacahayıt’ta Hasan Hüseyin Ateş, ile Coşkun Şanlı’nın fark ettiği yaralı puhu için EKODOSD’a haber verildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar’ın bilgileriyle yaralı puhu tedavi yapılmak üzere teslim alındı.

            Bölgede yaptıkları çalışmalar ile yöre insanıyla kurulan iletişim ağı sayesinde yaban hayvanlarla ilgili çok sayıda ihbar aldıklarını söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Bölgede yapmış olduğumuz farkındalık çalışmaları ve yöre insanlarıyla kurmuş olduğumuz iletişim ağı sayesinde yaralı yaban hayvanları ve kuşlarla ilgili birçok ihbarlar alıyoruz. Bugün de Karacahayıt’tan bir yaralı puhu haberi aldık. Yaralı puhuyu gönüllü veteriner üyemiz Nevzat Yıldızlı’ya götürdük. Yapılan muayenede puhunun sağ kanadında bir yara tespit edildi. Puhunun muhtemelen bir gece önce kuvvetli lodosun etkisiyle bir yere çarparak yaralandığını tahmin ediyoruz. Puhunun gerekli tedavisi yapıldı. Gözetim altında tutularak iyileştikten sonra tekrar doğal yaşam alanı olan Karacahayıt’a bırakılacak”dedi.

            Puhunun bulunduğu bölgenin bir çok nesli tükenmekte olan, nadir yaban hayvanı barındırdığını söyleyen Sürücü, kırsal alandaki bilinçlenmenin önemine dikkat çekti. Sürücü, “Beşparmak Dağları’nın bakir coğrafyası zengin biyolojik çeşitlilik barındırmakta, Ak Kuyruklu Kartal, Kaya kartalı, balık kartalı, yılan kartalı, şahin, atmaca ve Puhu gibi önemli yırtıcı türler Latmos’un benzersiz doğasında doğal dengenin önemli unsurları olarak yaşamlarını sürdürmektedir. Bu bölgede yaşayan yöre insanlarının duyarlılığı çok önemlidir. Bu duyarlılık sayesinde önemli bir kuş türünün yaşamı kurtulmuştur. Yırtıcı kuşlarla ilgili bölgemizdeki araştırmalara devam etmekte ve korunmaları için, kırsal alanlarda bilinçlendirme çalışmalarını sürdürmekteyiz” diyerek puhu ile ilgili kendilerine haber veren köylülere teşekkür etti. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.