Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Domuzlara evcil hayvan gibi davranmayın

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Bodrum'da insanları ısıran caretta carettaların elle beslenerek sirk hayvanlarına dönüştürülmek istendiğini savunarak, bu hayvanların denizden doğal yollarla beslenmeleri halinde hiçbir insana zarar vermeyeceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2016 16:20
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Domuzlara evcil hayvan gibi davranmayın
EKOSİSTEMİ Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Bodrum'da insanları ısıran caretta carettaların elle beslenerek sirk hayvanlarına dönüştürülmek istendiğini savunarak, bu hayvanların denizden doğal yollarla beslenmeleri halinde hiçbir insana zarar vermeyeceğini söyledi.


Yaban hayvanlarının fotoğrafını çekmek veya beslemek amacıyla yaklaşmanın tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, denizde caretta carettaların, karada ise yaban domuzlarının beslenmesinin doğru bir davranış olmadığını açıkladı. Geçtiğimiz günlerde Bodrum'da deniz kaplumbağalarının insanları ısırdığı haberlerine dikkat çeken Bahattin Sürücü, Dilek Yarımadası Milli Parkı'ndaki yaban domuzlarına ekmek, karpuz kabuğu verenleri uyardı. Her gün onlarca deniz kaplumbağasının Kuşadası kıyılarına beslenmek için uğradığını belirten Sürücü şunları kaydetti:

"Bugüne kadar hiçbir kaplumbağanın yüzen bir insana saldırdığı ve ısırdığına dair bir olay yaşanmamıştır. Hatta birçok insanın kıyılarımızda deniz kaplumbağalarıyla birlikte yüzdükleri görülmüştür. Ancak güneydeki bazı kıyılarda fotoğraf çektirmek amacıyla carettaların beslendiklerini görüyoruz. Misina uçlarına bağlanan mavi yengeçler suya atılarak, kaplumbağaların dışarı çıkması sağlanıyor. Bu canlılar adeta sirk hayvanına dönüştürülüyor. Bu tür beslenme şekilleri kaplumbağaların insan elinden yiyecek beklemesine neden oluyor. Bazen de tekne gezilerinde bu canlılar görüldüklerinde fotoğraf çekmek amacıyla denize yiyecek atılıyor. Bunlar son derece yanlış hareketlerdir. Bu hayvanlar denizde kendileri beslenmelidir. Kendi doğal beslenmelerini sağlarlarsa hiçbir insanın yanına da yaklaşmazlar."
Ekodosd'dan Yaban Hayvanlarıyla İlgili Açıklama
'DOMUZLAR DA ISIRABİLİR'

Bodrum'dakine benzer bir durumun da Kuşadası Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nda yaşandığını söyleyen Bahattin Sürücü şöyle devam etti:

"Binlerce insanın ziyaret ettiği Milli Park aynı zamanda zengin yaban hayatının devam ettiği bir doğa alanıdır. Batı Anadolu'da yaban hayvanlarının son sığınağı olan Milli Parkın önemli türlerinden biri domuzlardır. Domuzlar önceki yıllarda ziyaretçilerin parkı terk etmesinden sonra çöp bidonlarına gelerek yiyecek arıyordu. Zamanla ziyaretçilerin elle beslemelerinden dolayı insanlara iyice alışan domuzlar, artık halkın arasında rahatça geziyor. Fotoğraf çekmek isteyen ziyaretçilerin, küçük çocuklarına bile domuzları beslemesine izin verdikleri görülmektedir. Herkesin bu canlıların yaban hayvanı olduğunu bilmesi gerekir. Bazen elle domuzun ağzına yiyecek verecek kadar çok tehlikeli hareket yapanlar olmaktadır. Domuz aslında yiyeceğe saldırır, ancak o an verenin elini de ısırabilir. Bunlar kesinlikle doğru davranış şekli değildir. Bu hayvanların doğal beslenme alışkanlıklarını yitirmemesi gerekir. Milli Parkın domuzlarla ilgili uyarı tabelalarına mutlaka uyulmalı, aykırı davranışta bulunanlar görevlilere bildirilmelidir. Her an yaşanabilecek kazaları önlemek için herkesin bu kurallara uyması gerekir. Yaban hayvanlarına evcil hayvanlar gibi davranılmamalıdır. Yaban hayvanlarını beslemek yerine onların doğal yaşam alanlarının korunmasına yardımcı olunmalıdır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.