Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Davutlar Mandarini artık mavi bayraklı

Entegre ve Kontrollü Üretim Yönetimi Davutlar da başarıyla uygulandı

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2010 17:08
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Davutlar Mandarini artık mavi bayraklı

Ege Bölgesinin en önemli narenciye üretim sahalarından biri olan Kuşadası’na bağlı Davutlar Beldesinde üretilen narenciyelerin tümü insan sağlığına zarar veren zehirli ilaç barındırmamayı simgeleyen mavi bayrak aldı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğünce yürütülen Entegre ve Kontrollü Üretim Yönetimi (EKÜY) projesi çerçevesinde Davutlarda üretilen tüm Mandarin, Portakal ve Limonları üretenler sertifikalandırıldı. “Tarladan Sofraya Gıda Güvenliği” sloganıyla yola çıkılarak, tüm üretim aşamaları Tarım İlçe Müdürlüğü ekiplerince kontrol edilen bahçe sahiplerine düzenlenen bir törenle sertifikaları verildi. Üretici Mustafa Önür’ün Mandalina bahçesinde düzenlenen törene Kuşadası Kaymakamlığına vekalet eden Germencik Kaymakamı Resul Çelik, Tarım İl Müdürü Muhsin Temel, Vergi İdaresi Başkanı Mesut Yılmaz, Davutlar Belediye Başkanı Tuncay Uysal ile protokol üyeleri katıldı.

            Törende konuşan Aydın Tarım İl Müdürü Muhsin Temel EKÜY Projesi ile zirai ilaçların kayıt altına alınması, üreticinin eğitimi, ürünün tarladan tüketiciye ulaşıncaya kadar kontrol altına alınmasını hedeflediğini söyledi. Temel, “Avrupa’da bir çok ülke ihraç ettiği gıda ürünlerinde binde bir ilaç kalıntısını kabul etmiyor. Üreticilerimizin Pazar bulması için güvenli ve kabul edilebilir  değerleri pazara sunması gerekiyor. Kontrolünü yaptığımız, laboratuar ortamında denetlediğimiz insan sağlığına zarar verecek hiçbir kalıntı taşımadığını tespit ettiğimiz ürünlere EKÜY amblemini taşıyan mavi bayrak veriyoruz. Dileyen üreticilerimiz bu damgayı paketlenen ürünlerinde kullanabilecek. Böylece tüketici bu logoyu taşıyan ürünleri güvenle tüketirken, üreticide piyasada rağbet gören ve fiyatı artan ürününden kazanç sağlayacak. Davutlar’daki tüm üreticilerin bu proje çerçevesinde sertifika almaya hak kazandılar”dedi.

            Sertifika almaya hak kazanan 25 Üreticilere sertifikalarını veren Kaymakam Resul Çelik’de zirai mücadele yapılmaması halinde üretimin yüzde 90 kayıplara varacağını belirterek “üretilen ürünün  kaliteli ve sağlıklı bir şekilde pazara sunulması için çiftçilerimizin eğitimi büyük önem taşıyor”dedi.

Davutlar beldesinde narenciye üretimi yapılan 1300 dekar alandaki tüm narenciyelerin tümünün EKÜY Projesi çerçevesinde sertifikalandırıldığı ve güvenli bir şekilde tüketicye sunulduğu açıklandı.

                        EKÜY Projesi

Entegre ve Kontrollü Üretim Yönetimi Projesi 16 İlde uygulanıyor. Proje Aydın’da İncir ve Narenciye üretiminde hayata geçiriliyor. Aydın ilindeki 1 Milyon  700 Bin narenciye ağacı bulunuyor. 75 Bin ton olan üretimin 2465 tonu ihraç ediliyor. Kuyucak Nazilli, Sultanhisar, Söke ve Kuşadası’nda 127 üreticinin sahip olduğu 275 bahçede narenciye üretiliyor. Davutlar’da sertifikalandırılan alanda 2230 ton ürün elde edileceği tahmin ediliyor. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.