Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Datça Bademine Kuşadası Bademi Rakip

Kuşadası ile Selçuk ilçelerinin sınırında girişimcilerin oluşturduğu badem bahçelerinde ilk hasat yapılmaya başlandı.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2011 21:19
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Datça Bademine Kuşadası Bademi Rakip
Haber: Datça Bademine Rakip

Aydın'ın Kuşadası ile Selçuk ilçelerinin sınırında girişimcilerin oluşturduğu badem bahçelerinde ilk hasat yapılmaya başlandı.

İzmir'in Selçuk İlçesi'ne bağlı Ece Köyü Sultaniye Mevkisi'ndeki, orman vasfını yitirmiş araziler badem ağacı fidanı dikilmek üzere 5 yıl önce girişimcilere tahsis edildi. Bir bölümü Selçuk, bir bölümü de Aydın'ın Kuşadası İlçesi sınırları içinde kalan Sultaniye Mevkii'ndeki yaklaşık 2 bin dönümlük alana girişimciler tarafından toplam 30 bin, dişle kolay kırılan 'diş' cinsi badem fidanı dikildi. Dikilen fidanlara ağaca dönüşmesiyle, bu yıl ilk kez tam randımanlı olarak ürün alınması üreticileri sevindirdi. Badem üreticisi Namık Kemal Dalyan, bu yıl ilk kez rekoltenin yüz güldürdüğünü belirterek, şöyle dedi:

"Organik tarım yapıyoruz. Dünyanın en lezzetli diş bademlerinden iki cinsi burada yetiştiriliyor diyebilirim. Mahsulümüzün böyük bölümünü paketlenerek ihraç ediliyor. Sadece bu yörede 30 bin organik badem yetiştirilen ağaç var. Çok kısa sürede, Muğla'nın Datça İlçesi'ni rekoltede geçeceğimizi düşünüyorum. Mahsulümüzün kilosundan yüzde 60 oranında iç badem alıyoruz. Bu oran Datça'da sadece yüzde 13 civarında. mahsulümüzdeki iç oranını yüksek olması nedeniyle Datça'ya ciddi olarak rakibiz. "

"ÜRETİM UZMAN GÖZETİMİNDE YAPILIYOR"

Köylülerin sırıkla silkeleyerek toplandıkları bademlerin, özel bir makinede üst yumuşak kabuklarından ayıklandıktan sonra güneşte kurumaya bırakıldığını anlatan Dalyan, şöyle devam etti:

"Badem, üretimi güç ve masraflı bir süreç gerektiriyor. Bunun yanında biz doğal olanını, yani organik tarımı seçtiğimiz için daha fazla emek daha fazla masraf gerektiriyor. Buna karşın yaşadığımız dünyada gelecek nesillerin sağlıklı olması için organik tarıma önem verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Üretimimizin tüm aşamaları sertifikasyon uzmanlarının gözetiminde yapılıyor. "

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.