Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çevre örgütleri ve uzmanlar Kuşadası nda

Çevre ilgilileri UBSEP için toplandı

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2010 17:09
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Çevre örgütleri ve uzmanlar Kuşadası nda

Türkiye’deki etkin çevre örgütleri, çeşitli üniversitelerden akademisyenler ile Çevre ve Orman Bakanlığı bürokratları  Türkiye’nin taraf olduğu  BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi çerçevesinde Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planı (UBSEP) için Kuşadası Ephesia otelde toplandı. Dört gün boyunca İç su ve kıyı-deniz grupları ile Tarım-step ve orman dağ grupları ikişer günlük toplantılarda eylem planı ile ilgili görüş alışverişi yaptı.

            Toplantının açılışında bir konuşma yapan Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Doğa Koruma Dairesi Başkanı Ali Mennan Mennanoğulları, küresel sorunların yaşandığı günümüzde ülkemizin biyolojik çeşitliliği ile çok önemli bir konuma geldiğini söyledi. Mennanoğulları “ülkemiz biyolojik çeşitliliği ile dünyanın en önemli ülkelerinden birisidir. Dünyanın nüfus artışı, iklim değişikliği gibi nedenlerle yakın gelecekte karşı karşıya kalacağı tahmin edilen gıda ve su problemleri dikkate alınırsa, ülkemizin biyolojik kaynaklarının önemi giderek artmaktadır. Çünkü biyolojik çeşitlilik insanlar için gıda güvencesi, sağlıklı bir çevrede yaşama ve değişen çevresel şartlara uyum kabiliyeti anlamına gelmektedir. Dünyada biyolojik çeşitliliğe verilen önem giderek artmakta ve insanların yaşamı için taşıdığı değer daha fazla anlaşılmaktadır” diyerek 1992 yılından bu yana dünyada yürürlükte olan, Türkiye’nin 1997 yılında taraf olduğu Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi kapsamında ülkemizde biyolojik çeşitliliğin korunması, sürdürülebilir kullanımı ve genetik kaynaklardan elde edilen yararların orijin ülkelerle paylaşımı konularında ciddi adımlar atıldığını kaydetti.

            BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin 6. Maddesi gereğince 2007 yılında Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planı (UBSEP) hazırlandığını söyleyen Daire başkanı Mennanoğulları “sözleşme ülkelere amaçları doğrultusunda  çeşitli yükümlülükler vermektedir. Hem bu yükümlülükleri yerine getirmek, hemde ülkemizin öncelikleri doğrultusunda ve kalkınma-kullanma dengesi içinde sahip olduğu biyolojik zenginliği koruyabilmek için 2007 yılında hazırlanan UBSEP’in 2010 yılı için revizyonu ve uygulama çalışmalarını ilgili örgütlenmelerle yapıyoruz. UBSEP’in etkin bir şekilde uygulanabilmesi için, kurumlar arası iş bölümü ve işbirliği esaslarının belirlenerek, faaliyetlerin planlandığı uygulama planlarının hazırlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır”şeklinde konuştu.

            Salı günü tarım ve step biyoçeşitliliği ile orman ve dağ biyoçeşitliliği çalışma gruplarının çalışmasıyla başlayan toplantılar, bu gün (Perşembe) başlayan ve iki gün sürecek olan  iç su biyoçeşitliliği ile kıyı ve deniz biyoçeşitliliği çalışma gruplarının toplantılarıyla sona erecek.

Toplantıya Çevre ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli parklar, Özel çevre Koruma kurulu, DSİ, TUBİTAK, WWF(Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Tarımsal kalkınma Vakfı, Orman Genel müdürlüğü, Anadolu Üniversitesi, İstanbul orman Fakültesi, EKODOSD gibi kurum ve kuruluşlardan uzmanlar, bilim insanları, araştırmacılar ve daire müdürleri katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.