Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çevre Bakanlığı taş ocağını durdurdu

Bakanlık Kuşadası na gelip taş ocağı izni veren Muğla Orman Müdürlüğünü uyardı

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2011 16:33
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Çevre Bakanlığı taş ocağını durdurdu

            Çevre ve Orman Bakanlığı bu kez Turizmciler ve Doğa Sevenlerin sesini duydu. Kuşadası’nın en prestijli otelleri ile Avrupa’nın en büyük Kongre merkezinin bulunduğu bölgeye hakim tepelere taş ocağı iznine Çevre ve Orman Bakanlığı “dur”dedi. Genel Müdür yardımcısı Zeki Yüksel, Muğla Orman Bölge Müdürlüğünü “uygulama yönetmeliği haricinde işlem yapılmaması” konusunda uyararak, sözkonusu bölgeye verilen taşocağı izni işleminin ortadan kaldırılmasını istedi.

                Kuşadası Selçuk karayolu İn Tepe mevkisinde bölgenin tek Kızılçam ormanı içinde bir madencilik şirketinin (Uyar Madencilik) Muğla Orman Bölge Müdürlüğünden maden ruhsatı için izin alması turizmcileri ve doğa dostlarını ayaklandırınca, konuyu yeniden  inceleyen bakanlık kararı iptal etti.  Kuşadası ile Selçuk’un en büyük 9 beş yıldızlı otel ve tatil köyleri, uluslar arası üne sahip iki su parkı ve Avrupa’nın en büyük Kongre Merkezine (KOMER) hakim İn Tepe bölgesinde taş ocağı kurmak isteyen şirketin  taş ocakları için gerektiği halde Muğla Çevre Orman İl Müdürlüğünden “ÇED Gerekli Değildir” yazısı almış, faaliyete başlamak için  bakanlıktan onay beklemişti. Yüzyıllar önce Efes Antik kentine su sağlayan antik su yolunun hemen arkasında yer alan alanda kurulması düşünülen taş ocağının turizmi, doğal ortamı ve bölgenin tek kızıl çam ormanını yok edeceğini savunan turizmciler ve doğaseverler ayaklanmış, TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy “o izni verenin elleri kırılsın” diyerek tepki göstermişti. Tepkileri göz önünde bulundurarak dosyayı yeniden inceleyen  Çevre ve Orman Bakanlığı, Muğla Bölge Müdürlüğüne gönderdiği bir yazıyla tahsisi kaldırdı.

                Çevre Ve Orman Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Zeki Yüksel imzasıyla gönderilen yazıda söz konusu şirkete 44 milyon metrekarelik alanda taş ocağı izni verilmesiyle ilgili dosyanın incelendiğine dikkat çekildi. Yüksel “yapılan inceleme sonucunda izin talep edilen yerin bir kısmının Meryemana Muhafaza Ormanı içerisinde kalması, tamamının ise endemik ve korunması gereken nadir ekosistem içerisinde kalması sebebi ile orman kanununun 16 ncı maddesini uygulama yönetmeliğinin 37. maddesinin birinci fıkrası gereğince talebin işlemden kaldırılmasını önemle rica ederim” diyerek verilen izinlerin iptal edilmesini istedi. 

                Genel Müdür yardımcısı Zeki Yüksel, ÇED Raporu gerektiği halde  gerekli incelemeyi yeterince yapmadan onay veren Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne de “Bölge Müdürlüğüne madencilik faaliyetleri için yapılan müracaatların incelenmesinin eksiksiz yapılmasını, uyulama yönetmeliği haricinde işlem yapılmaması”uyarısında bulundu.

                                               Karar sevinçle karşılandı

                Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği  (Ekodosd) alınan kararı sevinçle karşıladıklarını açıkladı. Ekodosd Başkanı Bahattin Sürücü “Kuşadası Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden birisi olup, çevresi biyolojik çeşitlilik açıdan zengin alanlarla doludur. Kuşadası,  bünyesinde barındırdığı zenginlikler nedeniyle  taş ocakları ve maden arama çalışmalarının yapılması için uygun bir coğrafya değildir. İntepe mevkiindeki açılması düşünülen  taş ocağı talebinin iptal edilmesini sevinçle karşılıyoruz. Kuşadası’nın kalabilen kızılçam ormanları kurtulmuştur. Alınan karar son derece akılcı ve doğru bir karardır”diyerek bakanlık kararını destekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.