Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çarşılara düzen geliyor mu ?

Kuşadası Ticaret Odası nın Çarşı Sorunları Raporu yetkilileri harekete geçirdi. Kuşadası çarşılarını 2012 Turizm sezonunda radikal uygulamalar bekliyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2012 18:53
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Çarşılara düzen geliyor mu ?

Kuşadası’nın Ticaret yaşamında yıllardır çözümlenemeyen sorunlar mercek altına alındı. Kuşadası Ticaret Odası’nın (KUTO) hazırladığı “Çarşı Sorunları Raporu”  başta Belediye, Kaymakamlık olmak üzere ilgili tüm resmi ve özel kuruluşlara gönderildi. KUTO’nun çeşitli meslek gruplarından temsilcilerle oluşturduğu komisyonun hazırladığı  önerileri doğrultusunda ilk uygulamayı başlatan Belediye, ilçede sıfır işgaliye döneminin başladığını duyurdu.  “İşgaliye, vitrin, pazaryeri”,” Görüntü Kirliliği”, “İşporta ve seyyar satıcılar”,İşletmelerin Ruhsat ve Yönetmeliklere uygun faaliyet göstermesi” ana başlıkları altında belirlenen sorunların çözümünde ilgili makamların duyarlı davrandığını söyleyen KUTO Başkanı Serdar Akdoğan “Rapor yaklaşık altı aylık bir çalışma sonunda hazırlandı. İlgili makamlara gönderildi. Kısa sürede önemli adımlar atıldı. Daha önce dikkate alınmayan uyarılar, öneriler benimsendi. Belediyemiz en çok şikayet edilen konuların başında gelen sıfır işgaliye uygulamasını başlattı.  Bu yıl seyyar satıcıların kesinlikle yasaklanacağı açıklandı. Bir günde değişimi beklemiyoruz, ancak olumlu bir süreçteyiz” dedi.

                                   KUTO Raporunda neler var?

Kuşadası çarşıları da işgaliye uygulamasından olumsuz etkilenmektedir. Çarşıları mahalle pazar yerlerine çeviren uygulama acilen gözden geçirilmelidir. Ağırlıklı olarak taklit ürünlerin sergilendiği, bina cephelerinin bu ürünlerle tamamen kaplandığı sokaklarımıza, nitelikli alış veriş yapmak isteyen turistler girmekten imtina etmektedirler. Kent merkezinde bulunan işyerlerinde vitrin uygulaması zorunlu tutularak, işletmelerin, işyerinin yasal projesine uygun olarak faaliyet göstermesi sağlanmalı, dışarıda ürün sunumu engellenmelidir. işgaliyeler işyeri cephesini aşmamalı, işyeri cephesinden bağımsız olmamalıdır. Yiyecek içecek sektörü dışında “0” işgaliye uygulanmalıdır.

                                   Görüntü kirliliği

            Kuşadası Çarşılarındaki görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak için;  Sağlık Caddesi ya da Barbaros Bulvarında olduğu gibi, özellikle yaz aylarında kötü bir görüntüye neden olan orta kısımdaki sandalyeler kaldırılmalı, ortada oturmaya izin verilmemeli ya da çevre ile uyumlu tek tip banklar yapılmalıdır.  Tabela kirliliği engellenmeli, tabelalar yönetmeliklere uygun olarak, belirli standartlarda olmalı, görüntü kirliğine neden olan tabelalar ortadan kaldırılmalıdır. Gecekondulaşma önlenmeli, mevcut olanlar bir esasa bağlanmalıdır. Çarşıda cadde içinde görüntüyü kapatan, giriş çıkışı engelleyen (şemsiye gibi) nesneler kaldırılmalıdır. Kuşadası’nın merkezi sayılan Liman-Atatürk Heykeli arasında kalan kısmı acilen düzenlenmeli, oradaki işletmelerin düzen ve işletme kuralları olarak disipline edilmeli, çevre düzenlemesi ve aydınlatma çok acil şekilde yapılmalıdır

Haksız rekabet, vergi kaybı, trafik, turizm ve ülke ve toplumsal imajımız üzerindeki olumsuz etkiler ve izlenimler gibi çeşitli sorunları beraberinde getiren işportacılık ve seyyar satıcılık problemi, son yıllarda tahammül edilmez boyutlara ulaşmıştır. Dükkânların vitrinlerini ve girişlerini kapatan, tarihi yapıların içlerine giren sorunun mutlaka çözümü gerekmektedir.

                        Seyyar sorunu

Kuşadası Sokaklarında çok sayıda seyyar satıcı, işportacı, parfümcü faaliyet göstermektedir. Yasal yükümlülüklerini yerine getirerek kaydını yaptıran, işçi çalıştıran, vergisini veren, kirasını ödeyen işletmelere darbe vuran, kentimizin imajını zedeleyen, çirkin görüntü ve düzensizlik sergileyen uygulamalara son verilmelidir.

İlçemizde söz konusu ruhsat ve yönetmeliklere uymayarak faaliyet gösteren işletmelerin mevcudiyeti bilinen bir gerçektir. Ruhsatsız çalışan işyerlerinin tespit edilmeli ve müeyyideler uygulanmalıdır. Ruhsatsız tüm işyerleri ruhsata bağlanmalı, bu konuda ruhsatsız eski işletmelere kolaylıklar sağlanmalıdır. Seyyar emlakçılık engellenmelidir. Ruhsat faaliyet konusu emlakçılık olmayan işletmelerin (kasap, bakkal, market, şarküteri, tekstil gibi) dükkânlarına emlak ilanlarını asmaları engellenmelidir. Tuvaleti, lavabosu olamayan restaurantlar faaliyetten men edilmelidir.Açıkta, seyyar olarak ekmek, balık, midye, lokum gibi gıda güvenliğini tehdit eden ürünlerin satışının engellenmelidir. Çarşılarda sektörel sınırlama getirilmeli, Ticari Planlama yapılmalı.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.