Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu mezarlıkta cesetler kolay çürümez

Mahkeme Kuşadası nın mezarlık yerini uygun bulmadı

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2011 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Bu mezarlıkta cesetler kolay çürümez
    Kuşadası’nın mezarlık ihtiyacını artık karşılayamaz hale gelen Adalızade Mezarlığına alternatif yeni bir mezarlık alanı oluşturulması yargıya takıldı. Çevre ve Orman Bakanlığından mezarlık yapılmak üzere tahsisi yapılan Atatürk yolu üzerinde, Andız Kulesi mevkiindeki 40 dönüm arazide belediyenin yaptığı çalışmaları durdurdu. Söz konusu araziye komşu arazisi bulunan Mehmet Cihan Ecevit’in başvurusunu değerlendiren Aydın 1.İdare Mahkemesi, arazinin mezarlık olması için gerekli kriterlerin büyük bölümünü taşımadığını, gömülü cesetlerin çürüme işlemi çok yavaş olacağını, kentin imar planlarında mezarlık alanı olarak işaretlenmediğini gerekçe göstererek durdurma kararı aldı.

            Şehir merkezindeki Adalızade Mezarlığında çok az yer kalması üzerine girişimde bulunan Kuşadası Belediyesi önce mezarlık bitişiğindeki arazinin mezarlık alanına dahil edilerek mezarlık olması için karar aldı. Ardından 2009 Yılının Temmuz ayında Tapu, Kadastro ve Mal müdürlüklerine “ivedi” koduyla başvurarak mezarlık yeri göstermelerini istedi. Söz konusu müdürlükler “mezarlık yönetmeliğine uygun maliye hazinesi adına kayıtlı taşınmaz yok” yanıtını verince, belediye yetkilileri Orman Bakanlığına tahsisi yapılan Atatürk yolu üzerinde, Andız Kulesi mevkiindeki 40 dönüm arazi (447 ada 6 ve 7 numaralı parseller) için talepte bulundu. Muğla Orman Bölge Müdürlüğünden olumlu yanıt alan belediye encümeni  aynı ayın sonunda söz konusu yeri mezarlık alanı olması için karar aldı.

            Ormanlık alanın mezarlık olması için 2009 yılının son meclis toplantısında karar  alınması; 2010 yılının ilk meclis toplantısında da mevcut mezarlık bitişiğindeki ilave mezarlık kararının iptal edilmesi  üzerine belediye mezarlık çalışmalarına başladı. Komşu arazi sahiplerinin meclis kararlarına itirazları sonuç vermeyince Mehmet Ceyhan Ecevit mahkemeye başvurarak kararın iptal edilmesini istedi. Aydın 1.İdare Mahkemesinin atadığı  üç kişilik (Yard.Doç.Dr.Fatma Şenol, Doç.Dr.Semahat Özdemir, Öğr.Gör.Dr.Erkal Serim) bilirkişi heyeti 10 sayfalık bir rapor hazırlayarak söz konusu arazinin mezarlık yeri olma özelliği taşımadığını bildirdi.

            Aydın İdare Mahkemesi de 19 Nisan 2011 günü aldığı kararda, ağaç köklerinin zarar göreceği, gömülü cesetlerin çürüme işlemi çok yavaş olacağı  gibi bazı kriterlere dikkat çekerek “söz konusu alan mezarlıklar için yer seçim ölçütlerinin çok büyük bölümünü sağlamıyor. Bu durum şehircilik ve planlama ilkeleriyle kamu yararına uygun değildir ve hukuka uyarlılık görülmemiştir” diyerek yürütmeyi durdurdu.  Mahkeme kararına rağmen çalışmaların hala sürdüğünü öne süren Ecevit, avukatları aracılığıyla suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

                                   Neden mezarlık olmaz?

-İdeal mezarlık alanının eğim oranı yüzde 1 ile 10 olan ve Kuzeye bakmayan yerlerden seçilmeli. Aksi taktirde cesetlerin çürüme işleminin çok yavaş olacak.Burada eğim yüzde 20. Bu durum insan sağlığı açısından risk oluşturacak koku, gaz ve mikroorganizmalar ortaya çıkaracak.  

-Mezar kazımı sırasında ağaç kökleri zarar görecek.

-Şehirden uygun uzaklıkta olmasına rağmen toplu taşımacılık yok.

-Kentin büyüme yönünde, ileride sorun yaratacak.

-Mezarlık için uygun zemin alüvyon, ince çakıl ve kumlu olmalı. Andezitli ve killi topraklar su geçirgenlikleri az olduğundan cesetlerin hızlı çürümesi zorlaşacak.

-Mezarlık yeri yüz binlik planda belirtilmemiş.

-Olmayan 5 binlik onaylı plana göre tadilat yapılıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.