Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu kez kurtaramadılar

EKODOSD Ekiplerinin 9 yıl önce takıldığı misinadan kurtararak denize gönderdiği deniz kaplumbağası, bu kez ölü bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 29.12.2019 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 29.12.2019 13:12
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Bu kez kurtaramadılar

Kuşadası sahillerinde son yıllarda sık sık rastlanan Caretta Caretta cinsi kaplumbağalardan biri ölü bulundu. Kadınlar Denizi Sahiline vuran bir deniz kaplumbağası olduğu bilgisini alan EKODOSD ekibi bölgeye gitti. Misinaya dolanarak öldüğü görülen kaplumbağa incelemeye alındı. Bahattin Sürücü başkanlığındaki  ekip yaptığı incelemede, üzerinde  Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Müdürlüğü'ne ait TR-Y 2810 numarası gördü. İşaretten, Deniz kaplumbağasının 9 yıl önce kendilerinin kurtardığı ve numaralandırarak tekrar denize bıraktıkları Caretta Caretta olduğu ortaya çıktı.

EKODOSD Başkanı Sürücü, yapılan markalama çalışmalarının ve ölü kaplumbağaların ihbarlarının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, "Ölen kaplumbağanın 9 yıl önceki ve bugün yaptığımız ölçümlerini kıyasladığımızda, önemli bir farklılık olduğunu ve bu sayede kaplumbağanın ne kadar büyüdüğünü gözlemledik. Bu tip veriler bilim dünyası için kaplumbağaların yılda ne kadar büyüdüklerini belirlemek için oldukça önemli. Bu durum, kaplumbağalarda yapılan markalama çalışmalarının ve ölü kaplumbağaların ihbarlarının ne kadar önemli olduğunu da gösteriyor."


"Kuşadası’nda daha önce kurtarılan bir deniz kaplumbağasının, 9 yıl sonra tekrar Kuşadası civarında ölü olarak gözlenmesi oldukça ilginç bir olaydır. Deniz kaplumbağalarında dişi bireylerin üreme ve beslenme alanlarına sadık oldukları bilinen bir bilimsel gerçektir. Bu erkek bireyin keratin plağından aldığımız örnekle kararlı izotoplar kullanarak geçen bu 9 yıllık süre içinde nerelerde bulunduğunu ADÜ Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi ve Deniz Kaplumbağaları Bilim Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Oğuz TÜRKOZAN ile yaptığımız işbirliği sonucunda ortaya koyacağız" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.