Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Beşparmak dağları için kurtuluş umudu

EKODOSD un başvurusunu değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, inceleme yapıldıktan sonra gerekli kararı vereceklerini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2012 17:48
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Beşparmak dağları için kurtuluş umudu

Aydın ilinin Söke ilçesine hakim, doğal ve tarihi güzellikleri, 8 Bin yıllık kaya resimleriyle ünlü Beş Parmak Dağlarının UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesine alınması  umudu doğdu. Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneğinin (EKODOSD)  “Latmos (Beşparmak) Dağları’nda doğal ve kültürel değerlere olan baskı ve tehditlerin önlenmesi için, kültürü ve tabiatı yönüyle tek olma özelliği yaşayan ve bir nevi prehistorya açık hava müzesi niteliğinde olan bu yörenin, büyük bir hızla yaygın bir şekilde açılan maden ocaklarının tehdidi altında olduğu” yönündeki başvurusuna  Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yanıt verdi.

 

Dünyada benzeri olmayan doğaya sahip Beşparmak Dağları‘ndaki prehistorik kaya resimlerinin bulunduğu çekirdek bölgenin, maden ocakları nedeniyle tahrip edildiğini söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü “Uzun yıllardır tarih öncesi kaya resimleri üzerinde araştırmalar yürüten EKODOSD Onursal üyesi Dr. Anneliese Peschlow işbirliğiyle, Beşparmak Dağları’nın UNESCO Dünya kültürel ve Doğal Miras Aday listesine alınması için talepte bulunmuştuk. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden konuyla ilgili yanıt geldi. Bakanlık tarafından konunun mevzuat kapsamında Aydın ve Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlükleri ve ilgili Müze Müdürlüklerince koordineli olarak incelenerek gerekli işlemlerin yapılacağı  belirtildi. 8000 yıllık insanlık izlerini günümüze kadar taşıyan Kutsal Dağın doğasının, tarihinin, kültürünün korunması için her kurumun ve herkesin katkı yapmasını ve duyarlılık göstermesini diliyoruz”dedi.

            Bölgeyle ilgili Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun büyük bir duyarlılık örneği gösterdiğini söyleyen Sürücü; “Kurul Söke’ye bağlı Karakaya Köyü bölgesinde  bulunan kaya resmi ve kutsal alanları 5 çevresel bölgeye ayırarak 1. derece Sit ilan etti.  9 Adet kaya resmi ve kutsal alandan oluşan korunması gerekli kültür varlığını, Koruma Kanunu kapsamında tescil etti. Yine  Karakaya Köyü bölgesinde; Göktepe Kutsal Alanı ve Kaya Resmi, Karadere Kutsal Alanı ve Prehistorik kaya resimleri, Kavalan, Kovanalan ve Bozalan prehistorik kaya resimleri tescil edilerek, 1. Derece Arkeolojik Sit ilan edilerek koruma altına alındı. Dağdaki diğer resimlerin ve bulunacak yeni resimlerin tescillenmesi için gerekli çalışmalar sürdürülecek. Benzersiz doğal ve kültürel değerlere sahip Beşparmak Dağları’nda büyük yaralar açan ve geri dönülmez bir biçimde tahrip eden maden ocaklarının yaygınlaşmaması için, dağdaki tüm kültürel değerlerin tescillenmesi ve arkeolojik sit kapsamına alınmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz”dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google.com, pub-4400075568548996, DIRECT, f08c47fec0942fa0
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.