Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Kuşadası betona teslim oldu. Plansız yapılaşma normalleştirildi.”

Bilimsel toplantılarda çarpık yapılaşması örnek gösterilen Kuşadası’nda Covid-19 salgının başladığı 2020-2023 sürecinde 6 milyon 767 bin metrekare yeni inşaat izni verildiği, yeni yapılan konutlarla Kuşadası’nın mevcut nüfusunun iki katı kalabalıklaşacağı ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2023 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
“Kuşadası betona teslim oldu. Plansız yapılaşma normalleştirildi.”

Çeşitli kurum ve mesleki örgütlenmelerin düzenlediği Kuşadası Kent Kimliği Çalıştayı’nda, Çevre İmar Planlama Çalışma Ekibi’nin sunumu Kuşadası ile ilgili açı tabloyu gözler önüne serdi. Bir çok mimarlık, kent düzenlemesi gibi bilimsel toplantılarda çarpık yapılaşma, çevrenin tahrip edilmesi ve betonlaşmaya örnek gösterilen Kuşadası’nın, son üç yılda daha büyük tahribatın yaşandığı ortaya çıktı. Çalıştay ekibinin derlediği verilere göre Covid-19 salgını sürecinde büyük kentlerden kıyı kentlerine başlayan akınla Kuşadası’nda 6 milyon 767 bin metrekare yeni inşaat için izin verildi. Yeni yapılan ortalama 60 bin konutta en az 175 bin yeni nüfus öngörüldü.

“PLANSIZ YAPILAŞMA NORMALLAŞTİRİLMİŞ”

Çevre İmar Planlama Çalışma Ekibi’nin sunumunda Kuşadası’nda çarpık yapılaşmanın 1980’li yıllarda turizm teşvikleri ve yerel yönetimlere geçen planlama yetkisinin doğru kullanılmamasıyla başladığı,o günden bu yana verilen ayrıcalıklı imar haklarının pandemi sürecinde patlama yaparak Kuşadası ve çevresini tahrip ettiğine, turizm kimliğinin inşaat kimliğine büründüğüne dikkat çekildi. Arsa ve mülk sahiplerinin taleplerine göre imar planlarında tadilatlar yapıldığı ve günümüzde de aynı şekilde devam ettiği belirtilen sunumda, “Şu anda Kuşadası’nda bir plan yok. Kullanılan plan farklı farklı yerlerdeki parseller için yapılan tadilatlara altlık olmaktan öteye geçemiyor. Bu yöntemlerle Kuşadası’nda plansız yapılaşma pratiği adeta normalleştirilmiş.İlkel kentleşme modeli maalesef devam ediyor.Bu dağınık yapı artışlarıyla donatı alanları kurgulanamaz altyapı, kanalizasyon, elektrik, su hizmetlerinin planlanması imkansızdır” denildi.  

“58 BİN YENİ KONUT, 175 BİN YENİ NÜFUS”

Kuşadası Mimarlar Odası’nın ruhsat kayıt verilerinden yapılan analiz ve çalışma sonuçlarıyla ilgili ise şu veriler dile getirildi; “ Kuşadası’nda 2020 de 378 bin 46 metrekare olan inşaat alanı, 2021 yılında 1 milyon 756bin 723 metrekare, 2022 yılında ise 4 milyon 631 bin 228 metrekare alan inşaat için ruhsat alınmış. Bu tablo oldukça çarpıcı, ürkütücü üzerinde çalışılması gereken bir tablodur. Bu üç yılda sadece konut inşaat alanları 5 milyon 856 bin 908 metrekare ediyor.Konut başına ortalama 100 m2 den 58 bin 569 hane demektir bu.Hane başına 3 kişiden en az 175 bin kişilik nüfus için 3 sene içinde konut ruhsatı alınmış. Bu da mevcut ilçe nüfusu kadar bir nüfusun Kuşadası’na taşınacağı anlamına geliyor. Ve bu artış ne yazık ki 2023 de devam ediyor.”

“KÖYLERDE DURUM DAHA ENDİŞE VERİCİ”

Kuşadası’nın korunması gerektiğinin altı çizilen sunumda ayrıca şu ifadeler dile getirildi; ” Bir ilçe nüfusu kadar daha büyüyeceksek, şimdi dahi epeyce sorunu olan Kuşadası’nın su kaynakları, yer üstü kaynaklarına dikkat edilmeli. Bu yoğunluktaki yapılaşmanın yeşil kullanım dengesi, trafik yoğunluğu, deniz temizliği, eğitim üniteleri, ticari birimler, sağlık birimleri, altyapı hizmetleri, sosyal tesisler, spor tesisi düşünülmüş müdür, maalesef hayır. Köylerde durum daha endişe vericidir. Büyük orman veya tarım arazileri için de inşaatların yükseldiği hayretle görülüyor. Bunların kimi bakanlıkça yapılan imar plan müdahaleleri, kimileri Aydın Büyükşehir ve Kuşadası Belediyesi plan müdahaleleriyle verilen üst ölçekli planlara uymayan imar haklarıdır.”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.