Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TMMOB: JES, sadece Aydın ilinin sorunu değil  

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB), Büyük Menderes Havzası'nda Jeotermal Enerji Santralları (JES) Gerçeği ve Aydın ilinde Kurulu JES'lerin Çevresel Etkileri raporunu açıkladı. JES’lerin Aydın’da yarattığı çevresel tahribata dikkat çekilen raporda, “JES sorunu sadece Aydın'ın değil. Manisa, Denizli, İzmir, Çanakkale, Afyon, Van, Elazığ, Bolu dahil birçok ilimiz kontrolsüz ve denetimsiz jeotermal enerji yatırımlarının neden olacağı ağır sorunlarla karşı karşıyadır” uyarısı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2021 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
TMMOB: JES, sadece Aydın ilinin sorunu değil  

Aydın İl Koordinasyon Kurulu'nun ve yöre halkının talebi üzerine TMMOB uzmanlarından oluşturulan Teknik Heyet'in Aydın’a gerçekleştirdiği incelemeler ve araştırmalar sonucu hazırlanan JES  raporu açıklandı. Uzmanlar yoğun olarak Aydın'da ve Büyük Menderes Havzası'nda kurulan JES'lerin çevresel etkilerini sağlık, tarım, planlama, enerji ve ekonomik boyutlarda ele aldı.Yapılan inceleme ve tespitlerde Aydın’da  JES’lere karşı yükselen itirazların haklılığı bir kez daha kayıt altına alındı.  Aydın’daki tahribatın önlenmemesiyle ilgili önerilerin yanında, JES’lerin bir çok ilde neden olacağı ağır sorunlara dikkat çekildi.

”HER AŞAMA SIKI DENETLENMELİ”

JES raporunda jeotermal kaynakların aranması, kullanımı ve işletilmesine ilişkin mevzuattaki yetersizliklerin giderilerek dünya standartlarına çekilmesi, arama ve işletme aşamalarının sıkı denetlenmesi, aykırılıklara devam eden işletmelerin ruhsatlarının iptal edilmesi önerildi. Her aşamada kamu denetiminin tam sağlanması gerektiği de belirtilerek, “Bunlar yapılmadan yeni ruhsat sahalarının devreye alınması yaşanan tüm zararlı sonuçların katlanarak artmasına, Aydın’ın dünyaca ünlü incir ve zeytini başta olmak üzere tarımsal faaliyetlerin yok olmasına, Aydın’ın insan sağlığı açısından yaşanmaz hale gelmesine neden olacaktır” denildi.

“SORUN BİR ÇOK ILDE MEVCUT”

JES'in sadece Aydın ilinin sorunu olmadığı, kapasite aşımı nedeniyle Aydın ilinde yeni JES yatırımlarına izin verilmemesi istenerek şöyle denildi:

“Manisa, Denizli, İzmir, Çanakkale, Afyon, Van, Elazığ, Bolu dahil birçok ilimiz kontrolsüz ve denetimsiz jeotermal enerji yatırımlarının neden olacağı ağır sorunlarla karşı karşıyadır. Bu nedenle konuya bütüncül yaklaşmalı, ülke düzeyinde gerekli bilimsel ve teknik çalışmalar yürütülmeli, mevzuat yeniden değerlendirilmeli, kamu denetimi etkin bir şekilde sağlanmalıdır.”

"ZARARLI TÜM SANTRALER DURDURULMALI"

TMMOB uzmanları hazırladıkları 110 sayfalık raporun son bölümünde  ihale, kamulaştırma, çevresel etki, yöneticilerin sorumluluklarını da kapsayan on maddelik talepler sıralayarak, doğal çevreyi ve toplumsal yaşamı olumsuz etkilediği saptanan  termik, jeotermal, hidrolik, biyokütle kaynaklılar dahil tüm santralların faaliyetleri durdurulması istedi. Raporda "Çevreci santral yapma iddiasıyla santralların tüm çevresel ve toplumsal etkilerini göz ardı etmenin, verimli tarımsal arazileri sınırsız biçimde işgal etmenin, akarsu yataklarının güzergâhlarını değiştirmenin, doğal yaşam için gerekli olan suyun beton borular içerisine hapsetmenin, çok sayıda ağacı kesmenin, toprağın derinliklerine geri gönderilmesi gereken jeotermal kaynağın yüzeye salmanın gerekçesi olamaz" ifadelerine yer verildi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.