Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadıkalesi'nde insan iskeletleri bulundu

Aydın’ın Kuşadası ilçesindeki Kadı Kalesi’nde (ANAIA) tarihi kilise ile Osmanlı dönemine ait namazgah ve tabyaların üstüne yapılacak örtünün temel kazısında Bizans dönemi insan iskeletleri bulundu.  

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2021 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2021 15:05
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Kadıkalesi'nde insan iskeletleri bulundu

Kuşadası ilçe merkezine 8 kilometre uzaklığındaki Kadı Kalesi’nde yürütülen çalışmalarda ortaya çıkarılan 13. yüz yıla (yy) ait kilise ile hemen yanındaki namazgah ve Osmanlı dönemi tabyaların üzeri 2 bin 250 metrekarelik örtü sistemiyle kapatılacak. Gökeklitepe’deki örtü sistemi burada da uygulanacak. Örtü sisteminin temel ayakları için kazılan bölgede Bizans dönemi insan iskeletleri bulundu. Prof. Dr. Zeynep Mercangöz’ün koordinatörlüğünde gerçekleştirilen kazılar,  Kuşadası Kaymakamlığı, Kuşadası Belediyesi ile Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın Ofisinin ortaklığı, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın finansal desteğiyle yürütülüyor.

GÖBEKLİTEPE GİBİ ÜSTÜ KAPATILACAK

Ortaya çıkarılan duvar resimleri ve zemin kaplamasıyla öne çıkan 13. yy’da işlevini yitirdiği saptanan kilisenin  üstünün anıtsal bir örtüyle kapatılmasının planlandığını söyleyen alan sorumlusu Umut Kardaş “Kilise 13. Yüzyılda işlevini yitirmiş, daha sonra çeşitli katmanlarla cam ve seramik üretimine tabi olmuş bir alan. Cam ve seramik üretimi 14. Yüz yılın başlarına kadar devam etmiş. Burada kazılar tamamlandı. Duvar resimleri ve zemin kaplamalarının hava olayları ve korozyondan etkilenmemesi için  Kilisenin yanı sıra hemen yanındaki Osmanlı tabyaları ve Namazgah’ın üstünü anıtsal bir üst örtüyle kapatmayı planladık. Proje çerçevesinde yapılacak yürüyüş yollarıyla Kadı Kalesi, tabya ve Namazgah yerli ve yabancı ziyaretçilere açılacak” dedi.

İSKELETLER BULUNDU

Tarihi alanın üzerine yapılacak örtünün Göbeklitepe’de kullanılan sistemin benzeri 2 bin 250 metre karelik mebran sistemi olacağını söyleyen Kardaş, yapılan temel kazısında insan iskeletlerine ulaştıklarını söyledi. Umut Kardaş, “Örtünün temel ayaklarının olacağı yerlerde kazı yaparken Bizans dönemi gömü geleneğine uygun gömülmüş vaziyette mezarlara rastladık. Bizans döneminde geleneğinde eller göğüste birleştirilir, yüzler doğuya bakar ve başların altına taştan veya kiremitten yastık olur. Bu mezarları kaldırma aşamasındayız. Diğer ayaklarda çalışmalar sürüyor” şeklinde konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.