Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir ve Aydın’da çok yaygın olan ; Bu binalar öldürür

Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Aydın ve İzmir başta olmak üzere bir çok ilde girişte duvarsız bırakılan katların, deprem güvenliğini yüzde 15 düşürdüğünü söyledi. Prof. Dr. Ercan, “Deprem bölgelerinde genellikle yıkılan evler bu tür evlerdir. Hangi mantıkla yaparlar anlamıyorum” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2020 16:11
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
İzmir ve Aydın’da çok yaygın olan ; Bu binalar öldürür

 

İzmir ve Aydın’da çok yaygın olan, Türkiye’nin birçok bölgesinde de rastlanan giriş katları dikmeler üzerinde, duvarsız binaların depremde ilk yıkılacak binalar olduğunu söyleyen Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Aydın ve İzmir’de çok yaygın olan, binalarda giriş katları tamamen dikmeler üzerinde tutup boş bırakılmasını anlayamıyorum. Deprem bölgelerinde genellikle yıkılan evler bu tür evlerdir. Hangi mantıkla, neden yaparlar bir anlam veremiyorum” dedi. 

DEPREM YÖNETMELİĞİNE AYKIRI

Aydın’da beklenen yıkıcı depremin 6.8  ile 7.2 arasında değişeceğini  söyleyen Ercan, “Aydın, Denizli Manisa ve İzmir’de göçüntülü deprem bekliyoruz. Bu tür depremler yanal atımlı depremlere göre yıkıcılığı daha fazladır. Kör gözüne der gibi özellikle buralarda bu tür zayıf yapıların yapılmasını hayretle karşılıyorum. Deprem yönetmeliklerine aykırı bu hatalar nasıl yapılıyor, doğrusu şaşırıyorum” ifadelerini kullandı.  

DEPREM BASKISI EN ÇOK GİRİŞ KATINDA HİSSEDİLİR

Prof. Dr. Ercan, duvarların taşımadaki payının yüzde on beş olduğuna dikkat çekerek , “Duvarları kaldırdığınızda, hangi katta olursanız olun güvenliği yüzde 15 düşürmüş olursunuz. Giriş katı söz konusu olduğunda deprem çekincesi çok artar. Çünkü deprem baskıları en çok bodrum katta ve giriş katına gelir. Ondan sonra azalarak üst katlara gider. Bu nedenle bir yapıda en sağlam yer bodrum ve giriş katı olmalıdır. Bodrum’da perde betonlu çerçeve şeklinde su almaz durumda, yalıtılmış ve tamamı toprağın altında ve penceresiz olması öngörülür. Yapı temel derinliği olarak her beş kat için yerin altında bu özelliklerde bir kat gerekir” diyerek daha yüksek binalarda iki kat bodrum gerektiğini kaydetti.   

PARA İÇİN KAÇAK KATLARA GÖZ YUMULMAMALI

Bodrum katları gibi, binaların üstüne çıkılan kaçak katlarında büyük tehlike yarattığını söyleyen Ercan, “Bölgede kaç kat da çok fazla. Kaçak katların rezonansını ölçüyoruz, bütün yapıdan farklı rezonansta sallanıyor. Bu kaçak katlar imar barışına girmiş olsa dahi, devletin aldığı bir parayla sağlam konuma getirilmiş olmaz. Devletin hazinesine para lazım diye kaçak kata göz yummak olmaz.Bu çok büyük bir ayıp ve bir katliamın başlangıcıdır. Her yapı girişten veya temelden yıkılmaz ama kaçak yapıların en üst katlarındaki kaçak katlar deprem anında yapıdan daha farklı bir davranış içine girdiği için buralar yıkılır” şeklinde konuştu.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.