Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EKODOSD Kurtarma operasyonunda

Bir genç deniz kaplumbağası ile olta ve misinalara takılarak hareket edemez hale gelen Karabatak kurtarılarak doğal yaşamlarına bırakıldı.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2016 18:32
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
EKODOSD Kurtarma operasyonunda

Kuşadası’nda yolunu şaşıran genç bir Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağası, Setur Marina’ya girdi. Marina yöneticileri tekneler arasında zarar görebileceğini göz önünde bulundurarak, kaplumbağayı doğal alanına döndürmek için Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneğine (EKODOSD) haber verdi. Bota alınan genç kaplumbağanın yapılan kontrollerinde hiçbir rahatsızlığının bulunmadığı tespit edilince, güvenli bir alana götürülerek  doğal yaşam alanına bırakıldı.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, vatandaşların deniz canlıları konusunda gittikçe daha duyarlı davrandığını belirterek; “Özellikle paragata ve oltaya takılan kaplumbağaların misinaları kesilerek denize bırakılmamalıdır. Bu hayvanın ağzında oltayla beslenememesi nedeniyle ölümüne yol açan bir durumdur. Böyle durumlarda kaplumbağa tekneye alınarak, üzeri ıslak bir havluyla örtülüp hemen haber verilmelidir. Bu esnada dikkatli olunarak kaplumbağanın çeneleri çok kuvvetli olduğundan kesinlikle ağız içine el sokulmamalıdır. Deniz Kaplumbağaları üzerine yapmış olduğumuz izleme, kurtarma, ölü ve yaralı kayıtları için, bu gibi vakalarda görenlerin haber vermesi çok önemlidir. Kuşadası’nda bu konuda yeterli bir bilinç oluşmuş durumdadır. Kıyılarımızdaki oteller, dalış merkezleri, turistik işletmeler, sahil siteleri ve balıkçılarla kurulan iletişim ağı sayesinde birçok canlının kurtarılması ve kayıt altına alınması sağlanmaktadır”dedi.

                               Karabatak kurtarıldı

                Deniz Kaplumbağası’nın doğal ortamına bırakılmasından hemen sonra gelen başka bir ihbarı değerlendiren EKODOSD ekipleri bu kez bir karabatak için seferber oldu. Dalgıç Selçuk Arı’nın bir koy içinde uçamayan bir karabatak gördüğünü söylemesi üzerine bölgeye giden EKODOSD ekipleri, ölmek üzere olan kuşu tekneye aldı. Her iki ayağına ve kanatlarına oltaların battığı, misinaların hareket etmesini engellediği Karabatak üzerindeki olta ve misinalar temizlendi. Pansumanları yapılan Karabatak, yine denize bırakıldı. EKODSOD Başkanı Sürücü, amatör balıkçıları kopan misina ve oltaları için uyardı. Sürücü, “ Ne yazık ki bölgedeki kayalık alanlarda olta atanlar, misinaları kayalara takıldığında kesip gidiyor.  Sualtında pek çok misinalı olta bulunuyor.  Karabatak’ta olduğu gibi birçok kuş, bu tür oltalara yakalanmakta ve birçoğu bu yüzden yaşamını kaybetmekte, sualtı canlıların da hayatı tehlikeye girmektedir.Özelikle Karizma ve Korumar otellerden başlayarak, Kuştur’a kadar devam eden kayalıklar, Kuşadası kıyılarının denizel biyolojik çeşitliliği açısından en zengin alanlarını oluşturmaktadır. Bu kıyı hattında Akdeniz fokları, deniz kaplumbağaları, Karabatak, Gri Balıkçıl, Martı, Kaya Güvercini, Küçük kerkenez gibi önemli kuş türlerini ve çok zengin sualtı canlılarını barındırmakta, aynı zamanda birçok canlının saklanmasını ve üremesine imkan tanıyan deniz erişteleri açısından da önemli yataklar oluşturmaktadır. Dilek Yarımadası Milli Parkı kıyıları kadar önemli olan bu kıyı hattı üzerinde oluşturulacak Deniz Koruma Alanı, burada yaşayan canlıların korunmasını ve çoğalmasını sağlayacaktır. Buradaki canlılık Kuşadası dalış turizmine de olumlu katkı yapacaktır. Alanın karasal ve denizel biyoçeşitliliğinin korunması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü) ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü)’na müracaatı yapılmıştır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.