Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Daha Büyük Depreme Hazırlıklı olun

Prof.Dr. Ahmet Ercan, bu sabaha karşı merkez üssü Kuşadası Körfezi olan 4.7 büyüklündeki depremin, Ege'de daha büyük bir depremin habercisi olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2016 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2016 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
adaninsesi.com
Daha Büyük Depreme Hazırlıklı olun

İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Ercan, bu sabaha karşı merkez üssü Kuşadası Körfezi olan 4.7 büyüklündeki depremin, Ege'de daha büyük bir depremin habercisi olduğunu iddia etti.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bu sabaha karşı 04.30'da Richter ölçeğine göre 4.7 büyüklüğünde meydana gelen depremin odak noktasının Büyük ve Küçük Menderes çöküntü kırıklarının uzantısı üzerinde oluştuğunu söyledi. Depremle ilgili bilgi veren Ercan, "Odak yeri Büyük ile Küçük Menderes çöküntü kırıklarının deniz içindeki uzantısı üzerindedir. Artçı depremleri 3 dolayında büyüklüğüyle sürmektedir. Bunların en az 7 gün sürmesi beklenir. Bu boydaki sıcak su çıkışları kırığın diri olduğunu, daha büyük bir deprem üretmek için gerildiğini göstermektedir. Tüm Ege gergin. Türkiye, Yunanistan veya adaları orta büyük bir depremin vurması şaşırtıcı olmaz" dedi.

Bölgedeki en yıkıcı depremlerin bu çöküntüler üzerinde meydana geldiğini söyleyen Ercan, bu çöküntü boyunca yer alan eski yerleşimlerden Hierapolis, Laodikya, Afrodisyas, Nyssa, Mastaura, Harpaza, Tralles, Magnesia, Miletus gibi Likya, Karya ile İyon yerleşimlerinin  depremlerle yıkıldığına dikkat çekti.

                                       Büyük Menderes çöküntüsü
Büyük Menderes Çöküntüsü Denizli’den başlar Sarayköy, Buharkent, Kuyucak, Nazilli, Aydın, Germencik, Söke, Kuşadası üzerinden Ege denizine ulaşan yaklaşık 200 km uzunluğunda bir çanaktan oluştuğunu söyleyen Prof.Dr.Ercan, özetle şu bilgileri verdi. “ Ortasından Büyük Menderes Irmağının aktığı düzlüğün dağlarla birleştiği özellikle kuzey yamaçlarında kızık alanlar (jeotemal) yeralır. Pamukkale Çukurunda Gediz ile Büyük Menderes çöküntüleri kesişir. Batı ucu ise Ortaklarda iki kola ayrılarak biri kuzeyden Çamlık, Kirazlı üzerinden Kuşadası’na, güney kolu ise güney-batıya doğru dönerek Söke- Milet-Pirien üzerinden Söke düzlüğü olarak Ege Denizi’ne ulaşır. Bu çöküntünün kuzeydeki ana kolu büyük açılı (dike yakın) güneye dalımlıdır. Güney kırığı kuzeye doğru göreceli küçük eğimlidir”

                                     Bir çok deprem oluşmuş

“Büyük Menderes çöküntüsü boyunca geçmişte birçok deprem oluşmuştur. 17. Yüzyılda 1645, 1654 ile 1702 VIII yıkım gücünden büyük depremleri Denizli- Nazilli- Aydın arasında, IX yıkım gücünde 1899 depremi Nazilli- Aydın’da en çok duyumsanmış, 1 ile 2 metrelik düşümler gelişmiştir. Bu düşüm Nazilli Demiryolu köprüsü altında açık olarak görülür. M=7,0, 1955 Söke-Balat depremi Söke düzlüğünün Ege ile birleştiği yerde kuzeydoğu-güneybatı sağ-yanal atımlı olarak oluşmuştur. Günümüzde Denizli- Honaz dolayında deprem, depremcik etkinliği yoğundur. Bu çöküntü boyunca yer alan eski yerleşimlerden Hierapolis, Laodikya, Afrodisyas, Nyssa, Mastaura, Harpaza, Tralles, Magnesia, Miletus gibi Likya, Karya ile İyon yerleşimleri depremlerle yıkılmıştır. “

                                       Kuşadası kırığı
“Kuşadası Yavansu Kırığı. Yavansu Kırığı, Kuşadası güneyindeki Sümerbank yazlık konutlarından başlayıp, doğuya Ortaklara doğru uzanır. Bu kırık boyunca Ortaklar ile Sümerbank’ta sıcak su çıkışları, Kirazlı’da ise soğuk su çıkışları yer alır. Yavansu, Menderes Çukurunun batıdaki kuyruğudur. Yavansu kırığı üzerinde 1-3 m arasında değişen düşey atımlar gözlenir. Yamaç yığıntılarından kestirilen kırık yaşı 11 bin 730 ±60 yıldır. Bu bulgu, bu kırık boyunca Holosen’de ( son 10 bin yıl içinde) yıkıcı bir deprem olduğunu gösterir. Bu dolaydaki geçmişte olduğu bilinen en önemli deprem DÖ 304 Iyonya depremidir. 
Son 120 yılda bu yüzyılda düz kırıklarla ilgili olarak 1899 Büyük Menderes(Nazilli-Aydın), 1928 Torbalı, 1955 Söke-Balat 7,0, 1969 Alaşehir, 1969 Simav, 1970 Gediz , 1995 Dinar depremleri oluşmuştur. En yıkıcı depremlerin bu çöküntüler üzerinde olduğu belirlenmiştir.”

Öte yandan saat 04.30'daki 4.7 büyüklüğünde olan depremin ardından Kuşadası Körfezi'nde, 1.7 ila 2.8 arasında 7 sarsıntı daha meydana geldi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.